Komerční prezentace Aktual.: 26.10.2024 12:41

Tel Aviv/Teherán/Damašek/Washington – Izraelské síly v noci na dnešek zaútočily na vojenské cíle v Íránu. Podle Íránu útok způsobil pouze omezené škody, zabiti ale byli dva íránští vojáci. Teherán zároveň uvedl, že má právo a povinnost se této agresi bránit. Izraelskou akci odsoudila řada arabských států a varovala před další eskalací konfliktů na Blízkém východě. Ze Západu mezitím směrem k Íránu zaznívají výzvy ke zdrženlivosti. Exploze hlásil v noci také Damašek.

Izraelský útok se zaměřil nejprve na íránskou protivzdušnou obranu, poté zejména na zařízení na výrobu raket a vojenské základny. Jeho terčem naopak nebyly nejcitlivější ropná a jaderná zařízení v islámské republice. Zda údery zažehnou další konfrontaci, ale není jasné, napsala agentura Reuters. Podle agentury DPA šlo o první takto rozsáhlý útok na Írán od jeho války s Irákem v 80. letech minulého století.

Podle íránské státní televize zaznělo Teheránem v první vlně útoku nejméně šest výbuchů a aktivní tam byla také protivzdušná obrana. Ve druhé vlně hlásila íránská média čtyři exploze ve východní části metropole, uvedla agentura Reuters. Podle agentury DPA nastala jedna z explozí přímo v centru Teheránu, svědci hovořili o ohlušující ráně.

Kromě Teheránu otřásly výbuchy také městem Karadž na západním předměstí metropole. Íránská armáda uvedla, že napadeny byly vojenské základy v provinciích Teherán, Chúzestán a Ílám na západě země. Útok byl podle ní odvrácen a způsobil jen „omezené škody“. Státní média později s odvoláním na armádu informovala o smrti dvou vojáků.

Útok skončil po několika hodinách před rozbřeskem a podle izraelského letectva se jeho letouny „bezpečně vrátily domů“. Veřejnoprávní stranice Kan uvedla, že úder zahrnoval tři vlny. Jedním z cílů bylo zařízení na výrobu raket, které Írán v posledním roce odpaloval na Izrael, uvedla armáda s tím, že zasaženy byly také prostředky íránské protivzdušné obrany. Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari řekl, že vojenská akce splnila své cíle.

Exploze v noci na dnešek zazněly také oblastí syrského hlavního města Damašku, uvedla syrská státní média. Podle agentury SANA zaútočil Izrael na vojenské základny v centrálních a jižních částech země, přičemž syrská protivzdušná obrana sestřelila některé z izraelských střel. Izrael provádí údery proti cílům v Sýrii spojeným s Íránem pravidelně, v posledních měsících je však zintenzivnil.

Před zahájením útoku proti cílům v Íránu byly Spojené státy Izraelem informovány, řekl agentuře Reuters americký činitel, který hovořil pod podmínkou anonymity. Podle něj se ale Washington na izraelské operaci nijak nepodílel. Izrael podle serveru Axios v předvečer svých úderů na vojenské objekty v Íránu zaslal přes prostředníky Teheránu vzkaz, v němž jej varoval, aby na útok nereagoval.

Spojené státy vyzvaly Teherán, aby údery neopětoval a zabránil tak další eskalaci. Podobně reagovala také Británie. Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Irák a palestinské teroristické hnutí Hamás naopak izraelskou akci ostře odsoudily. Podle Pákistánu by se věcí měla zabývat Rada bezpečnosti OSN.

Izraelským úderům předcházel íránský raketový útok z 1. října. Teherán tehdy vyslal na Izrael téměř dvě stovky raket v odvetě za zabití šéfa libanonského militantního hnutí Hizballáhu Hasana Nasralláha koncem září izraelskou armádou v Bejrútu a za smrt lídra palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji na konci července v Teheránu, která je připisována rovněž Izraeli. Při útoku na Izrael 1. října zemřel jeden Palestinec na okupovaném Západním břehu, většinu raket odrazila izraelská protivzdušná obrana.

Jednalo se o druhý útok Teheránu z íránského území na Izrael, ten první se odehrál letos v polovině dubna, kdy Írán poslal na Izrael přes tři sta raket a útočných dronů, většinu rovněž zachytila izraelská protivzdušná obrana s podporou spojenců. Tehdy šlo o odvetu za izraelský úder na konzulát v Damašku, při němž 1. dubna zemřelo sedm důstojníků íránských revolučních gard.

Izrael v uplynulých týdnech zintenzivnil ofenzivu proti ozbrojencům z palestinského teroristického hnutí Hamás v Pásmu Gazy a jeho Íránem podporovanému spojenci v Libanonu, šíitskému militantnímu hnutí Hizballáh. Válku na Blízkém východě vyvolal před více než rokem útok Hamásu na jižní Izrael ze 7. října 2023.

Podíl.
Exit mobile version