Aktualizace: 26.03.2024 09:50

Gaza/Tel Aviv – Izraelská armáda za posledních 24 hodin v Pásmu Gazy ostřelovala více než 60 cílů spojených s palestinským hnutím Hamás, podle deníku Haarec ale zasáhla i obytný dům v Rafáhu, v němž zemřelo 18 lidí, včetně devíti dětí. Podle serveru The Times of Israel (ToI) byl počet izraelských leteckých úderů v Pásmu Gazy za poslední den vyšší než obvykle za 24 hodin v předchozích týdnech. V pondělí přitom Rada bezpečnosti OSN přijala první rezoluci, která v této válce vyzvala obě strany k okamžitému příměří.

Izrael v Pásmu Gazy pokračuje i v pozemních operacích, mimo jiné v Chán Júnisu na jihu, a stále neskončil s razií v nemocnici Šífa ve městě Gaza, která trvá od 18. března. Vojáci se zaměřují opět na budovy a tunely využívané Hamásem, proti němuž v Pásmu Gazy Izrael bojuje od 7. října v odvetě za jeho teroristický útok, při němž palestinští ozbrojenci v izraelském pohraničí zabili na 1200 lidí a asi 250 osob unesli. Izraelská odveta stála podle úřadů spravovaných Hamásem životy přes 32.000 Palestinců, včetně bojovníků Hamásu, a způsobila tam humanitární krizi, která podle OSN hrozí přerůst v hladomor.

Izraelská armáda dnes oznámila, že zasáhla také oblast, z níž Hamás v pondělí večer vypálil tři rakety směrem k izraelskému městu Sderot, které leží blízko hranic s Gazou. Vojáci zabili také několik dalších členů Hamásu ve městě Chán Júnis, kde operují od začátku loňského prosince. Tehdy Izrael oznámil, že z větší části ovládl sever Pásma Gazy. V posledních týdnech ale opět zesílily boje i na severu, kde leží též hlavní město Gaza.

Minulý týden v pondělí zahájila izraelská armáda operaci v nemocnici Šífa, kde i dnes v noci podle svého tvrzení zabila několik členů Hamásu a našla zbraně. Bojovníci Hamásu využívají v Pásmu Gazy i civilní infrastrukturu, včetně zdravotnických zařízení. Zdravotníci v nemocnici Šífa, která je největší v Pásmu Gazu a v níž izraelská armáda provedla několikadenní razii už loni v listopadu, ale popírají, že areál nemocnice Hamás zneužívá k vojenským účelům.

V pondělí izraelská armáda uvedla, že v nemocnici Šífa za týden zabila přes 170 teroristů spojených s Hamásem či hnutím Palestinský islámský džihád a dalších 500 teroristů zatkla.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.