Aktualizace: 27.07.2024 10:21

Chán Júnis (Pásmo Gazy) – Izraelská armáda dnes v Pásmu Gazy nařídila evakuaci hustě zalidněné oblasti spadající do takzvané humanitární zóny, píše agentura AP. Armáda v této souvislosti uvedla, že plánuje v Chán Júnisu operaci namířenou proti teroristům z Hamásu a že se zaměří i na část Mavásí, kde vznikl stanový tábor, kam se před boji uchýlily tisíce vysídlených Palestinců, dodala agentura.

Nové nařízení je podle Izraele reakcí na raketové útoky vycházející se zmíněné oblasti. Jedná se o druhou nařízenou evakuaci v této lokalitě za poslední týden. Mnozí Palestinci, kteří se tam uchýlili před boji v jiných částech Pásma Gazy, museli kvůli izraelským leteckým útokům a pozemní operaci prchat opakovaně.

Izraelská armáda v prohlášení podle serveru The Times of Israel (ToI) poukázala na úpravu hranice humanitární zóny a Palestince ve vyznačené oblasti vyzvala, aby se dočasně evakuovali do jiné části Mavásí.

Ve výzvě zveřejněné prostřednictvím SMS, hlasových zpráv, telefonátů a médií armáda nařídila civilistům ve vyznačených částech humanitární zóny, aby se přesunuli jinam, a varovala je, že „setrvávání v oblasti se stalo nebezpečným“. Vojenský zdroj ToI řekl, že nemocnice v oblasti není třeba evakuovat a že armáda o tom informovala palestinské zdravotníky a představitele mezinárodního společenství.

V pondělí, po vydání příkazu k evakuaci, zasáhlo oblast Chán Júnisu několik izraelských leteckých úderů, při nichž zahynulo nejméně 70 lidí, uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy s odvoláním na údaje z Násirovy nemocnice.

Oblast je přitom součástí takzvané „humanitární zóny“ o rozloze 60 kilometrů čtverečních, kam Izrael posílá Palestince, píše AP. Podle OSN a humanitárních skupin je velká část oblasti pokryta stanovými tábory, chybí tam hygienická a zdravotnická zařízení a je tam omezený přístup k pomoci. Podle odhadů Izraele se na tomto území ukrývá asi 1,8 milionu Palestinců, což je více než polovina předválečné populace Pásma Gazy, čítající zhruba 2,3 milionu lidí.

Válka v Pásmu Gazy si podle tamního ministerstva zdravotnictví vyžádala životy již více než 39.100 Palestinců. Izrael ofenzivu spustil v odvetě za teroristický útok palestinského hnutí Hamás na Izrael, při kterém ozbrojenci pozabíjeli 1200 lidí a dalších 250 odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí.

Přibližně stovku rukojmích Hamás, který v Pásmu Gazy vládne, propustil výměnou za palestinské vězně při dosud jediném příměří na konci listopadu. Podle izraelských úřadů v Pásmu Gazy zůstává zhruba 115 rukojmích, z nichž třetina je zřejmě po smrti. Izrael jako svůj vojenský cíl deklaroval, že zlikviduje vojenské a politické schopnosti Hamásu, aby tato teroristická skupina pro židovský stát přestala představovat hrozbu.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.