Komerční prezentace Aktual.: 4.10.2024 16:27

Tel Aviv/ Bejrút – Izraelská armáda dnes oznámila, že během pozemní operace v jižním Libanonu od úterý zabila přibližně 250 bojovníků Hizballáhu. Dnes ráno armáda vyzvala obyvatele více než 20 dalších obcí v jižním Libanonu k okamžité evakuaci, napsal na síti X mluvčí izraelské armády Avičaj Adrai, kterého citovala agentura Reuters. Izraelské síly pokračují v leteckých úderech a pozemní operaci v regionu, kde bojují s ozbrojenci šíitského militantního hnutí Hizballáh. To od dnešního rána vypálilo na Izrael desítky raket.

Mezi 250 zabitými bojovníky Hizballáhu je podle serveru The Times of Israel (ToI) nejméně 21 polních velitelů. Izraelská armáda také od počátku své operace udeřila proti více než 2000 pozicím Hizballáhu v jižním Libanonu. Odhaduje, že více než půl milionu libanonských civilistů oblast jižního Libanonu opustilo. Stanice BBC s odvoláním na libanonské úřady uvedla, že v Libanonu bylo od poloviny září zabito nejméně 1200 lidí a že v současnosti je vysídleno okolo 1,2 milionu lidí.

I dnes se rozezněly sirény v severním Izraeli, především v oblasti Haify a Galileje, poté, co Hizballáh z jižního Libanonu vypálil několik desítek raket. Oběti nebyly podle informací ToI hlášeny.

Už ve čtvrtek vyzvala izraelská armáda k okamžité evakuaci obyvatele 25 libanonských obcí včetně města Nabatíja. V něm žije 80.000 lidí a patří k největším na jihu Libanonu. V předchozích dvou dnech armáda podle deníku The Guardian vyzvala k evakuacím 52 obcí na jihu Libanonu.

„Pro vaši bezpečnost musíte okamžitě opustit své domovy. Každý, kdo je poblíž bojovníků Hizballáhu, jejich objektů či zbraní, se vystavuje riziku,“ napsal ve čtvrtek v arabštině mluvčí izraelské armády na sociální síti X. Civilistům vzkázal, aby se přemístili na sever a nejezdili na jih, kde je jejich život v ohrožení.

Agentura AP dnes připomněla, že státy po celém světě připravují po dramatické eskalaci konfliktu mezi Izraelem a libanonským ozbrojeným hnutím Hizballáh pohotovostní plány na evakuaci občanů z Libanonu. Ačkoli žádná země zatím nezahájila rozsáhlou vojenskou evakuaci, některé země si zajišťují letadla. Lidé také prchají na vlastní pěst.

Noční izraelský úder cílil na nejvyšší vedení Hizballáhu, píše server Axios

Izraelská armáda se v noci na dnešek rozsáhlým leteckým úderem na předměstí Bejrútu snažila zasáhnout zbývající členy nejvyššího vedení šíitského hnutí Hizballáh. S odvoláním na tři nejmenované izraelské představitele to napsal zpravodajský server Axios, podobnou informaci přinesl také web The New York Times. Informace o obětech úderu nejsou k dispozici. Útok mířil na bunkr ve čtvrti Dahíja, kde se podle zpravodajských informací nacházel Hášim Safíjuddín, který je zvažovaným novým vůdcem hnutí. Izrael dnes oznámil, že zabil Muhammada Rašída Sakáfího, šéfa telekomunikací Hizballáhu.

Hášim Safíjuddín je šéfem výkonné rady militantního hnutí Hizballáh, jehož vojenské křídlo považuje EU za teroristickou organizaci. Je bratrancem bývalého vůdce hnutí Hasana Nasralláha, který byl zabit při izraelském úderu v Bejrútu 27. září. Považován je za jeho pravděpodobného nástupce. Na americkém seznamů teroristů je Safíjuddín od května roku 2017.

Izraelská armáda dnes oznámila, že ve čtvrtek provedla „přesně cílený, na zpravodajských informacích založený úder“, při němž byl zabit Muhammad Rašíd Sakáfí, šéf skupiny zodpovědné za spojovací techniku a telekomunikační sítě Hizballáhu. Informovala o tom agentura Reuters. Výbuchy tisíců pagerů a vysílaček, které se připisují Izraeli, byly první fází současné intenzivní izraelské vojenské operace proti Hizballáhu.

„Sakáfí vynaložil značné úsilí na rozvoj komunikačního potenciálu mezi všemi útvary Hizballáhu v průběhu všech období operací s cílem udržet tok informací v celé teroristické organizaci,“ cituje server The Times of Israel (ToI) armádní prohlášení. Sakáfí byl šéfem spojařů Hizballáhu od roku 2000. Není zřejmé, zda úder proti Sakáfímu je totožný s úderem, jehož cílem měl být Hášim Safíjuddín.

Izraelský ministr obrany Joav Galant řekl, že „Hizballáh dostává jednu ránu za druhou. Zlikvidovali jsme Nasralláha a máme připravena další překvapení. Některá již byla provedena, některá provedena teprve budou.“ Podle serveru ToI to Galant pronesl při návštěvě vojenské základny na severu Izraele.

Podle libanonských médií byl noční útok na bejrútském jižním předměstí Dahíja, které je baštou hnutí Hizballáh, mohutnější než úder, který zabil Nasralláha. Server BBC informoval o mohutných explozích blízko Mezinárodního letiště Rafíka Harírího v Bejrútu, které se nachází v sousedství Dahíji.

Podíl.
Exit mobile version