Aktualizace: 16.06.2024 07:28

Tel Aviv – Izraelská armáda v části jižního Pásma Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace, aby usnadnila dodávky humanitární pomoci. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na izraelské síly. „Taktické přestávky“, jak pauzy izraelská armáda nazývá, budou platit do odvolání.

Boje budou pozastaveny vždy mezi 8:00 a 19:00 místního času (7:00 až 18:00 SELČ) podél cesty, která směřuje od hraničního přechodu Kerem Šalom k jedné z hlavních dopravních tepen oblasti, a pak směrem na sever.

Izraelská armáda krok, k němuž se podle svého prohlášení rozhodla po konzultacích s OSN a dalšími mezinárodními organizacemi, zdůvodnila tím, že umožní zvýšení dodávek humanitární pomoci.

Světový potravinový program (WFP) v týdnu varoval, že kvůli bojům mezi izraelskou armádou a palestinským radikálním hnutím Hamás brzy lidem na jihu Gazy hrozí stejně katastrofální situace jako těm na severu, pokud jde o nedostatek potravin. „Situace na jihu Gazy se rychle zhoršuje,“ uvedl v pátek při návštěvě oblasti Carl Skau z WFP.

Z Rafáhu na hranicích s Egyptem byl podle něj vysídlen zhruba milion lidí, kteří se v letním horku tísní v přeplněné oblasti podél pobřeží. V severní části Gazy se podle Skaua zásobování humanitární pomocí poněkud zlepšilo, distribuce potravin ale stále není taková, jaká by měla být.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.