Komerční prezentace Aktual.: 20.10.2024 23:11

Bejrút – Izrael dnes večer na jižním předměstí Bejrútu provedl vzdušné údery proti zařízením finančního ústavu napojeného na libanonské militantní hnutí Hizballáh, informovala libanonská státní média. Izraelská armáda nedlouho předtím vyzvala k evakuaci obyvatele v okolí více než desítky budov na předměstí Dahíja, považovaném za baštu Hizballáhu, a oznámila, že se při úderech zaměří na banky tohoto Íránem podporovaného hnutí.

Libanonská tisková agentura NNA oznámila, že při úderech byly zasaženy nejméně tři pobočky instituce Kard Hasan, kterou Izrael viní z financování Hizballáhu. Izraelská armáda varovala, že se dnes večer zaměří na „mnoho“ bank Hizballáhu a jiných finančních zařízení využívaných touto mocnou šíitskou skupinou. Celkově armáda podle serveru The Times of Israel vydala evakuační příkazy pro 22 míst na jihu i východě země a na předměstí hlavního města.

„Obyvatelé Libanonu, izraelská armáda začne útočit na infrastrukturu patřící asociaci Hizballáhu Kard Hasan – okamžitě se od ní vzdalte,“ uvedl mluvčí armády v prohlášení na síti X.

Asociace, kterou Hizballáh využívá ke správě svých financí a podle AP je tak de facto jeho finanční divizí, má po celém Libanonu více než 30 poboček včetně 15 v hustě obydlených čtvrtích centra Bejrútu a na jeho předměstích.

Podle svědků agentury Reuters davy lidí v panice ucpaly celé ulice a v některých částech Bejrútu způsobily dopravní zácpy, zatímco se obyvatelé snažili dostat do čtvrtí považovaných za bezpečnější.

Hizballáh ani libanonská vláda se k úderům bezprostředně nevyjádřily. Samotná Kard Hasan v prohlášení označila rozhodnutí udeřit proti ní za projev „bankrotu“ státu Izrael a své klienty ujistila, že přijala potřebná „opatření“ pro zajištění bezpečnosti jejich finančních prostředků.

Na dotaz novinářů, zda lze tyto pobočky považovat za legitimní vojenské cíle, vysoce postavený představitel izraelských zpravodajských služeb řekl: “Účelem tohoto úderu je zaměřit se na schopnost Hizballáhu ekonomicky fungovat jak během války, tak i po ní, aby se po skončení konfliktu nedokázal zotavit a znovu vyzbrojit.”

Podíl.
Exit mobile version