Studio ČT24: Izraelské noční údery na Bejrút (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda potvrdila, že v noci na neděli provedla řadu útoků v oblasti libanonského hlavního města Bejrút. Podle nepotvrzených informací se zaměřila na skladiště zbraní a další infrastrukturu teroristického hnutí Hizballáh. Nálety patřily k nejintenzivnějším, jaké město od začátku války zažilo. Libanonské úřady tvrdí, že izraelské sobotní údery napříč zemí mají 23 obětí. Z Libanonu se slovenským speciálem repatriovalo devět Čechů a tři rodinní příslušníci.

Armáda židovského státu provedla podle svědků, které citovala agentura Reuters, několik masivních úderů. Záblesky z místa byly údajně viditelné ze vzdálenosti několika kilometrů po dobu 30 minut. Ve skladišti, kam úder údajně mířil, měly být rakety i protilodní střely.

Rozsáhlý úder na Bejrút následoval podle izraelského serveru Times of Israel poté, co dvě rakety vypálené z Libanonu zasáhly izraelskou pobřežní planinu.

Izrael uvedl, že jeho letectvo „provedlo sérii cílených úderů na řadu skladů zbraní a míst teroristické infrastruktury patřících teroristické organizaci Hizballáh v oblasti Bejrútu“.

Korespondent BBC v Bejrútu popsal noc na neděli jako prozatím „nejhorší, kterou předměstí Bejrútu a celé město zažilo“ od začátku izraelské ofenzivy do Libanonu. Izraelské letectvo bombarduje jižní předměstí hlavního města už téměř dva týdny. Armáda uvádí, že provádí útoky na cíle Hizballáhu.

Izraelská armáda tvrdí, že před úderem podnikla kroky „ke zmírnění rizika poškození civilistů, včetně postupného varování obyvatelstva v oblasti“.

Sobotní údery mají 23 obětí, tvrdí úřady

Sobotní údery izraelské armády si napříč Libanonem vyžádaly 23 mrtvých, informovala v nedělí agentura AFP s odkazem na libanonské ministerstvo zdravotnictví.

Izrael již několik dní bombarduje předměstí Bejrútu, které považuje za „baštu“ Íránem podporované teroristické skupiny. Podle libanonských bezpečnostních zdrojů, které cituje Reuters, však Izrael údajně brání prohledat záchranářům místo čtvrtečního útoku.

Libanonské bezpečnostní zdroje uvedly, že izraelské údery na čtvrť Dahíja, obytnou oblast a baštu Hizballáhu jižně od centra Bejrútu, od pátku brání záchranářům prohledat místo čtvrtečního útoku.

Návrat Čechů

Devět Čechů a tři jejich libanonští rodinní příslušníci dorazilo v sobotu z Libanonu slovenským repatriačním letem do Bratislavy. V neděli o tom informoval mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake. Uvedl také, že v tuto chvíli neevidují žádné další zájemce o repatriaci.

Slovensko se rozhodlo pro evakuační lety v minulých dnech. Slováky, Čechy, ale i občany dalších evropských zemí v sobotu evakuoval nejprve z Bejrútu do kyperské Larnaky vojenský speciál, z Larnaky je pak transportovala do Bratislavy dvojice vládních letadel. První přistál v Bratislavě v sobotu odpoledne, druhý, kde byli i Češi, pak později. Z Bratislavy měli všichni Češi zajištěný vlastní odvoz.

Ministerstvo v sobotu informovalo, že repatriační let využije deset Čechů a tři rodinní příslušníci. Podle mluvčího si ale nakonec jedna Češka přála zůstat v Larnace.

„Seznam pro případnou další repatriaci si náš zastupitelský úřad pravidelně aktualizuje. V tuto chvíli však žádné zájemce o repatriaci neevidujeme. Pokud by někdo takový existoval, platí, že se má obrátit na zastupitelský úřad a pochopitelně zaregistrovat se v drozdu,“ dodal Drake.

Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár v sobotu po příletu prvního letadla na letišti řekl, že evakuace z Libanonu je největší podobnou operací, kterou kdy Slovensko uskutečnilo. Na palubě prvního letadla bylo 46 lidí, ve druhém 44.

Výzvy prozatímního premiéra

Libanonský prozatímní premiér Nadžíb Míkátí v neděli vyzval svět, aby „vyvinul tlak na Izrael“, který by se „zavázal k příměří“ po noci intenzivního izraelského bombardování jižních předměstí Bejrútu. V sobotu pozdě večer informovala libanonská agentura ANI o pěti izraelských úderech zaměřených na jižní předměstí Bejrútu a jeho okolí, včetně čtyř „velmi silných“. Krátce předtím Izraelci vyzvali obyvatele k evakuaci několika míst v Bejrútu.

Mikátí ve svém prohlášení rovněž poděkoval francouzskému prezidentu Emmanuelu Macronovi za to, že „opět podpořil Libanon“, když zmínil nadcházející mezinárodní summit, který by se měl zaměřit na humanitární pomoc Libanonu, a zopakoval, že „podporuje výzvu Francie a Spojených států“ k příměří.

Podle BBC bylo v Libanonu od poloviny září zabito nejméně 1200 lidí a vysídleno okolo 1,2 milionu lidí. V posledních dvou týdnech se situace v Libanonu prudce vyostřila po sérii explozí pagerů a vysílaček využívaných Hizballáhem a následném zahájení nejtvrdších izraelských vzdušných úderů od války z roku 2006. Začátkem tohoto měsíce pak Izrael zahájil omezenou pozemní operaci na jihu Libanonu.

Podíl.