Při izraelském náletu na jihu Libanonu zahynul oblastní velitel elitních jednotek militantního šíitského hnutí Hizballáh známých jako Radván. Podle serveru The Times of Israel (ToI) to oznámila izraelská armáda. Izraelský vzdušný úder na jihovýchodě Libanonu v pátek brzy ráno zároveň zabil nejméně tři pracovníky proíránských médií, kteří přespávali v ubytovacím zařízení spolu s dalšími novináři. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na libanonskou státní tiskovou agenturu NNA.

Oblastní velitel jednotek Hizballáhu Abbás Adnán Muslim měl podle izraelských ozbrojených sil na svědomí řadu raketových útoků na izraelská města z libanonské příhraniční obce Ajtarún. Snímky z operace armáda zveřejnila na síti X.

Mezi oběťmi vzdušeného úderu na jihovýchodě Libanonu jsou kameraman a technik proíránské televizní stanice al-Majádín Hasan Nadžár a Muhammad Ridá a kameraman Visám Kásim z televize al-Manár, která má blízko k militantnímu hnutí Hizballáh, proti němuž vede Izrael v posledním měsíci na území Libanonu intenzivní vzdušné údery i pozemní operaci. Ostatní reportéři na místě uvedli, že cílem útoku byla přímo chatka, kde spali členové těchto konkrétních stanic.

„Náš zpravodaj v Zahle informoval o smrti tří novinářů při izraelském náletu na Hasbáju,“ sdělila ještě předtím NNA s tím, že „izraelská vojenská letadla zaútočila ve 3:30 (2:30 SELČ) v oblasti libanonsko-syrské hranice“.

Izraelská armáda úder nekomentovala a podle televize al-Džazíra před jeho provedením nevarovala. Televize al-Majádín mezitím útok označila za válečný zločin, za který je zodpovědný Izrael. Už ve středu večer se terčem izraelského vzdušného úderu stala kancelář stanice al-Majádín na jižním předměstí Bejrútu.

Za uplynulý den izraelská armáda pole svého prohlášení zasáhla v Libanonu zhruba dvě stě cílů spojených s Hizballáhem.

Podíl.