Komerční prezentace Aktual.: 28.10.2024 13:26

Gaza/ Tel Aviv – Izraelští vojáci při razii v nemocnici Kamála Advána na severu Pásma Gazy zadrželi zhruba 100 ozbrojenců z teroristické skupiny Hamás. Uvedla dnes podle agentury Reuters izraelská armáda. Představitelé zdravotnictví v Pásmu Gazy naopak odmítli, že by se v nemocnici ukrývali ozbrojenci.

„Vojáci zadrželi přibližně 100 teroristů z komplexu, včetně teroristů, kteří se pokusili uniknout během evakuace civilistů. Uvnitř nemocnice našli zbraně, peníze teroristů a zpravodajské dokumenty,“ uvedla izraelská armáda. Razii na místě izraelské síly provedly v pátek a v sobotu jej opustili, napsala agentura Reuters. Ministerstvo zdravotnictví Pásma Gazy tvrdí, že izraelští vojáci zadrželi desítky lékařů a poškodili nemocnici, která se již tak potýkala s problémy po intenzivních izraelských náletech v oblasti.

„Několik plně identifikovaných teroristů se převléklo za zdravotnický personál, takže jsme neměli jinou možnost než zkontrolovat i zdravotnický personál,“ řekl novinářům představitel izraelské armády.

Záběry, které v sobotu rozšířilo ministerstvo zdravotnictví Pásma Gazy a které agentura Reuters nemohla bezprostředně ověřit, zachycují poškození několika budov po ústupu izraelských sil.

Zástupce izraelských sil prohlásil, že vojáci při vstupu do nemocnice způsobili jen omezené škody a že museli zničit zařízení „dvojího použití“, jako jsou kyslíkové lahve, které by v případě odpálení mohly někomu ublížit.

Zdravotnický personál odmítl nemocnici evakuovat nebo nechat své pacienty bez dozoru. V nemocnici se ukrývaly stovky vysídlených Palestinců.

„Evakuovali všechny, kteří se zde ukrývali… Oddělili muže od žen a udělali dvě fronty, pro naše muže to bylo velmi ponižující, protože je odvedli bez oblečení a bez ničeho, čím by se mohli přikrýt,“ uvedla zdravotní sestra pracující v nemocnici.

Podle izraelského vojenského představitele se členové Hamásu museli při zatčení svléct, aby se armáda ujistila, že nejsou ozbrojení. Následně jim podle tohoto zdroje bylo poskytnuto oblečení.

Zdravotníci v Pásmu Gazy uvedli, že nejméně dvě děti zemřely na jednotce intenzivní péče poté, co izraelská palba v pátek zasáhla generátory a zásoby kyslíku.

Armáda naopak oznámila, že civilisté v nemocnici zůstali v bezpečí, a to i přes těžké boje v blízkosti komplexu. Nemocnici byly dodány pohonné hmoty, lékařské vybavení a kyslík.

Izrael v úzkém pobřežním pásmu, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, vede válku proti teroristickému hnutí Hamás v odvetě za jeho útok z loňského 7. října, kdy palestinští ozbrojenci v izraelském pohraničí pozabíjeli na 1200 lidí a dalších zhruba 250 odvlekli na palestinské území jako rukojmí.

Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze, které je pod kontrolou Hamásu, zemřelo ve válce k dnešnímu dni přes 43.020 Palestinců a dalších 101.110 bylo zraněno. Válka velkou část pásma zdevastovala a přinutila, někdy i opakovaně, opustit domovy přibližně 90 procent jeho populace. Statisíce Palestinců se tísní ve stanových táborech u pobřeží a podle humanitárních skupin mnozí z nich trpí hladem.

 

 

Podíl.
Exit mobile version