Zpravodaj ČT Černohorský o izraelské pozemní operaci v Libanonu (zdroj: ČT24)

Izrael v noci zahájil pozemní operaci na jihu Libanonu. Podle prohlášení armády židovského státu jde o omezenou a přesně zacílenou akci ve snaze zničit působiště libanonského teroristického hnutí Hizballáh poblíž hranic, odkud už měsíce ostřeluje sever Izraele. Vojsko židovského státu také uvedlo, že akci podporují vzdušné síly a dělostřelectvo.

Izraelská armáda na základě rozhodnutí válečného kabinetu zahájila „omezené, lokalizované a zacílené pozemní útoky založené na přesných zpravodajských informacích“ o působištích a infrastruktuře Hizballáhu poblíž hranic, uvádí konkrétně prohlášení ozbrojených sil.

Cíle pozemních akcí se podle armády nacházejí ve vesnicích poblíž hranic a představují bezprostřední ohrožení pro místní komunity na severu Izraele.

Dlouhodobá okupace není v plánu

Vysoce postavený izraelský činitel podle americké stanice CNN sdělil, že Izrael neplánuje v sousední zemi zůstat a že nedojde k „žádné dlouhodobé okupaci jižního Libanonu“. Představitelé židovského státu však odmítli říci, kam až přesně chtějí izraelské jednotky proniknout, nebo jak dlouho vojenská operace potrvá.

„V tuto chvíli jde jednoznačně o další eskalaci konfliktu na Blízkém východě,“ prohlásil zpravodaj ČT Václav Černohorský, který připomněl, že aktuální fázi konfliktu odstartoval říjnový brutální útok palestinské teroristické skupiny Hamás na Izrael, na což Jeruzalém reagoval pozemní operaci v Pásmu Gazy. „Hizballáh se 8. října k tomu, co provedl Hamás, připojil,“ podotkl Černohorský.

Letecké údery

Jeruzalém také dál útočí ze vzduchu na jižní předměstí Bejrútu a na cíle v údolí Bikáa, které jsou baštou Hizballáhu. Cílem měl být rovněž palestinský uprchlický tábor u města Sidón na jihu Libanonu. Mrtvé včetně novinářky po údajných izraelských úderech v Damašku oznámila v noci syrská státní televize.

Izraelské letectvo za poslední dva týdny výrazně zintenzivnilo údery proti Hizballáhu na mnoha místech Libanonu. Podle tamních úřadů zemřelo přes tisíc lidí a další milion osob, tedy pětina populace, opustil domovy.

Představitelé židovského státu opakovaně uváděli, že pozemní síly jsou připraveny vstoupit do jižního Libanonu s cílem vytlačit Hizballáh od hranic a znemožnit mu odpalovat rakety na Izrael. Ostřelování vyhnalo z domovů asi šedesát tisíc obyvatel.

Hizballáh již dříve varoval, že na avizovanou izraelskou pozemní ofenzivu odpoví. Není však jasné, v jaké bojové kondici se hnutí nachází poté, co Izrael zabil v úderech řadu vysokých vojenských velitelů a vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha. Řada členů teroristické skupiny také utrpěla zranění při nedávném útoku na pagery, k němuž se Jeruzalém zatím oficiálně nepřihlásil.

Podíl.