Aktual.: 7.10.2024 07:35

Tel Aviv – V Izraeli začaly akce, které připomínají první výročí a především oběti krvavého útoku ozbrojenců palestinského teroristického hnutí Hamás na izraelské území v okolí Pásma Gazy. Prezident Jicchak Herzog držel spolu s dalšími lidmi minutu ticha v tehdy napadeném kibucu Reim, napsala agentura AFP. U rezidence premiéra Benjamina Netanjahua se podle agentury Reuters shromáždili příbuzní lidí, které teroristé z Hamásu před rokem odvlekli do Pásma Gazy a stále je tam drží jako rukojmí.

Rozsáhlý útok v sobotu 7. října 2023 překvapil bezpečnostní složky a šokoval izraelskou společnost. Zemřelo při něm zhruba 1200 lidí, z velké většiny civilistů, dalších asi 250 útočníci unesli. Ozbrojenci z teroristické organizace Hamás napadli izraelské obce v blízkosti Pásma Gazy, útočili a zabíjeli také třeba na hudebním festivalu.

Mezi prvními napadenými místy byl kibuc Reim, kde se dnes brzy ráno uskutečnil smuteční ceremoniál za účasti prezidenta Herzoga. Ten se setkal s rodinami obětí a v 6:29 místního času (5:29 SELČ) držel minutu ticha. To byl čas prvního útoku teroristů. Krátce poté Hamás vystřelil několik raket směrem na Izrael. Podle agentury AFP dnes na ceremoniál doléhaly zvuky pokračujících bojů v nedalekém Pásmu Gazy. Podobné akce se konaly i v dalších obcích, na které zaútočil Hamás.

Ve stejnou dobu v Tel Avivu před rezidencí předsedy vlády začalo shromáždění příbuzných rukojmí držených Hamásem. Netanjahu čelí kritice, že jeho vláda nedostatečně usiluje o propuštění desítek rukojmí, kteří jsou i po roce v zajetí stále naživu. „Jsme tady, abychom připomněli, že jsme na ně (rukojmí) nezapomněli,“ řekla agentuře Reuters Širi Albagová, matka jedné z unesených žen.

Vzpomínkové akce se budou v Izraeli konat po celý den.

Teroristický útok vyvolal tvrdou izraelskou vojenskou akci, která v Pásmu Gazy stála život podle místních úřadů kontrolovaných Hamásem 41.825 lidí.

Podíl.