Izrael zaútočil na Írán v odvetě za útok Teheránu na židovský stát z 1. října. Teheránem a městem Karadž otřásly výbuchy. Dramatickou situaci na Blízkém východě sledujeme online.

Izraelská stíhačka při úderu. | Foto: Shutterstock.com

Aktualizovat reportáž

07:01

Izraelská armáda po páté hodině ranní oznámila, že ukončila údery na vojenské cíle v Íránu. Její letouny se v pořádku vrátily na základny, zasaženo bylo mimo jiné íránské zařízení na výrobu raket. Íránská média předtím uvedla, že Teheránem a dalšími místy v Íránu otřásla řada explozí. Podle izraelských médií provedl Izrael v noci na dnešek celkem tři vlny útoků. 

06:49

Podle íránské státní televize zaznělo Teheránem v první vlně útoku nejméně šest výbuchů a aktivní zde byla také protivzdušná obrana. Ve druhé vlně hlásila íránská média čtyři exploze ve východní části metropole, uvedla agentura Reuters. Podle agentury DPA nastala jedna z explozí přímo v centru Teheránu, svědci hovořili o ohlušující ráně.

06:49

Proč Izrael přišel s odvetou proti Íránu?

Írán letos 1. října vyslal na Izrael téměř dvě stovky raket v odvetě za zabití šéfa libanonského militantního hnutí Hizballáhu Hasana Nasralláha koncem září izraelskou armádou v Bejrútu a za smrt lídra palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji na konci července v Teheránu, která je připisována rovněž Izraeli. Při útoku na Izrael 1. října zemřel jeden Palestinec na okupovaném Západním břehu, většinu raket odrazila izraelská protivzdušná obrana.

Jednalo se o druhý útok Teheránu z íránského území na Izrael, ten první se odehrál letos v polovině dubna, kdy Írán poslal na Izrael přes tři sta raket a útočných dronů, většinu rovněž zachytila izraelská protivzdušná obrana. Tehdy šlo o odvetu za izraelský úder na konzulát v Damašku, při němž 1. dubna zemřelo sedm důstojníků íránských revolučních gard.

Protest v Libanonu poté, co Izrael zabil vůdce radikálního hnutí Hizballáh. | Foto: Reuters

06:47

Před zahájením útoku proti cílům v Íránu byly Spojené státy informovány Izraelem, řekl agentuře Reuters americký činitel, který hovořil pod podmínkou zachování anonymity. Podle něj se ale Washington na izraelské operaci nijak nepodílel.

06:43

Podle íránské státní televize zaznělo Teheránem nejméně šest výbuchů a aktivní zde byla také protivzdušná obrana. Íránská polooficiální agentura Fars uvedla, že terčem izraelského vzdušného útoku bylo několik vojenských základen západně a jihozápadně od íránské metropole. Karadž leží na západním předměstí Teheránu.

„Íránský režim a jeho prostředníci v regionu od (loňského) 7. října neúnavně útočí na Izrael – na sedmi frontách – včetně přímých útoků z íránského území,“ citovala agentura AP z prohlášení izraelské armády. „Stejně jako každá jiná suverénní země na světě má i Stát Izrael právo a povinnost reagovat,“ dodává prohlášení.

Americké stanice NBC a ABC s odvoláním na nejmenovaného izraelského činitele uvedly, že izraelský útok necílil na íránská jaderná ani ropná zařízení a soustředil se na vojenské cíle.

06:42

Izraelská armáda podle agentur Reuters a AP v noci na sobotu uvedla, že provádí „přesné útoky“ na vojenské cíle v Íránu. Íránskou metropolí Teheránem a městem Karadž předtím otřásla série výbuchů, uvedla íránská polooficiální média. Také server Axios uvedl, že Izrael zahájil vzdušný útok na Írán. Jde podle něj o odvetu za rozsáhlý íránský útok na Izrael z 1. října.

 

Podíl.
Exit mobile version