Komerční prezentace Aktual.: 3.10.2024 00:49

Teherán/Tel Aviv/Bejrút – Situace na Blízkém východě se ani dnes neuklidnila, izraelští vojáci se v jižním Libanonu střetávají s bojovníky militantního hnutí Hizballáh a Tel Aviv chystá odvetu za úterní íránský útok, při němž na Izrael směřovalo na 200 raket. Americký prezident Joe Biden dal najevo, že je proti tomu, aby odveta cílila na íránská jaderná zařízení. Úder Teheránu jednoznačně odsoudil i český premiér Petr Fiala, v Libanonu zůstává na 280 českých občanů.

Izraelská armáda dnes oznámila, že v pozemní operaci proti Hizballáhu na jihu Libanonu nasadí své obrněné jednotky i pěchotu. Uvedla také, že v bojích již padlo osm izraelských vojáků. Hizballáh, který dnes na Izrael vypálil další střely, zatím o ztrátách na své straně neinformoval, sdělil ale, že zničil tři izraelské tanky.

Tel Aviv tvrdí, že jeho operace v 5,6 milionové zemi, kde je na 1,2 milionu vnitřně vysídlených, bude „omezená a lokální“. Nepočítá s většími operacemi zaměřenými na Bejrút a na velká města v jižním Libanonu. V tomto regionu ale izraelská armáda vyzvala k okamžité evakuaci dalších dvou desítek vesnic.

Zároveň Izrael chystá odvetu za íránský útok, který si vyžádal život jednoho Palestince a několik zraněných Izraelců a zasáhl také některé armádní základny, i když tam nezpůsobil větší škody. Izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon dnes prohlásil, že odpověď bude rozhodná a bolestivá, náčelník generálního štábu izraelské armády Herzi Halevi zase uvedl, že Izrael je schopen zasáhnout jakékoliv místo na Blízkém východě.

Biden dal dnes najevo, že je pro proporční odvetu a že nepodporuje možný útok na íránská jaderná zařízení. Washington a Tel Aviv další postup koordinují. Podle serveru Axios by cílem mohla být ropná zařízení a další strategická místa v Íránu.

Írán svůj úder zdůvodnil právem na sebeobranu v reakci na „agresivní akce“ Izraele včetně narušení íránské suverenity. Prezident Masúd Pezeškján prohlásil, že Írán si nepřeje válku, ale pokud se Izrael rozhodne pro odvetný úder, bude Teherán reagovat.

Íránský útok dnes na zasedání Rady bezpečnosti kritizovali například představitelé USA, Británie či generální tajemník OSN António Guterres, podle něhož smrtící cyklus násilí na Blízkém východě musí skončit, protože čas se krátí. Jeho slova zazněla nedlouho poté, co mu Izrael zakázal vstup do země, protože jeho předchozí vyjádření nepovažoval za dostatečné.

Raketový úder dnes ostře odsoudili i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která vyzvala k příměří v Libanonu i v Pásmu Gazy, německý kancléř Olaf Scholz, francouzský prezident Emmanuel Macron, britský premiér Keir Starmer nebo jeho český protějšek Fiala, podle něhož Česko plně stojí za Izraelem.

Mnohé země pokračují v evakuaci svých občanů z Libanonu, patří k nim mimo jiné Čína, Británie či Španělsko. ČR už některé občany za pomoci spojenců evakuovala a vláda je podle ministryně obrany Jany Černochové připravena zajišťovat případné humanitární lety z oblasti. Česká televize dnes uvedla, že 35 Čechů projevilo eminentní zájem o evakuaci z Libanonu. Slovensko své občany včetně pracovníků velvyslanectví letecky evakuuje v závěru týdne.

Napětí na Blízkém východě dál dopadá na leteckou dopravu a aerolinky i dnes odkláněly nebo rušily mnohé lety, včetně spojů mezi Tel Avivem a pražským Letištěm Václava Havla. S ohledem na vyostření situace dnes rostly ceny ropy na světových trzích.

Nadále se bojuje i v Gaze, kde v noci na dnešek podle palestinských zdravotníků zemřelo nejméně 51 lidí. Tamní vládnoucí hnutí Hamás se dnes přihlásilo k úternímu teroristickému útoku v Tel Avivu, při němž zemřelo sedm lidí a dalších 16 utrpělo zranění.

 

Podíl.
Exit mobile version