Izraelská armáda oznámila, že provádí „přesné útoky na vojenské cíle v Íránu“. Úder zacílila na vojenské základny, uvedla íránská polooficiální agentura Fars. Podle amerických médií Jeruzalém nemířil na jaderná ani ropná zařízení. Útok podle ABC trvá, neměl by být delší než jednu noc. Izrael sliboval odvetu za rozsáhlý útok Teheránu z 1. října.

Podle íránské státní televize zaznělo Teheránem nejméně deset výbuchů a aktivní zde byla také protivzdušná obrana. Agentura Fars uvedla, že terčem vzdušného útoku bylo několik vojenských základen západně a jihozápadně od Teheránu. Média při informování o explozích zmiňovala také město Karadž ležící na západním předměstí metropole.

„Íránský režim a jeho prostředníci v regionu od (loňského) 7. října neúnavně útočí na Izrael – na sedmi frontách – včetně přímých útoků z íránského území,“ citovala agentura AP z prohlášení armády židovského státu. „Stejně jako každá jiná suverénní země na světě má i Izrael právo a povinnost reagovat,“ dodává prohlášení.

Americké stanice NBC a ABC s odvoláním na nejmenovaného izraelského činitele uvedly, že útok necílil na íránská jaderná ani ropná zařízení a soustředil se na vojenské cíle. Americký činitel, který hovořil pod podmínkou zachování anonymity, řekl agentuře Reuters, že před zahájením úderu byly Spojené státy informovány Jeruzalémem. Podle něj se ale Washington na izraelské operaci nijak nepodílel.

Íránský státní rozhlas uvedl, že obě hlavní letiště v Teheránu jsou nadále v provozu a nejsou na nich žádná omezení. Podle záchranných složek, na které odkazovala státní tisková agentura IRNA, si útoky nevyžádaly v Teheránu žádné oběti. Agentura DPA uvedla, že hlavní město se v současnosti potýká s výpadky internetu.

Státní média v Íránu označila izraelský útok za neškodný, exploze podle nich způsobila protivzdušná obrana. Teheránem ovšem mezitím zazněly další výbuchy.

Zpravodaj ČT David Borek k izraelskému úderu v Íránu (zdroj: ČT24)

„Není to nějaká skrytá akce v pološeru. Je to akce, kterou Izrael pár minut poté, co přišly zprávy z Íránu, oficiálně potvrdil,“ poznamenal zpravodaj ČT v Izraeli David Borek. „Pokud byly zvoleny cíle vojenské, může se jednat o limitovaný, cílený útok, který se snaží nalézt střední cestu mezi potřebou vzkázat Íránu silově, že Izrael si nenechá líbit ostřelování svého území, ale zároveň to kalibrovat tak, aby to nevyvolalo další a další vlny reakcí,“ doplnil.

Exploze v noci zněly také oblastí syrského hlavního města Damašku, uvedla tamní státní média. Podle agentury SANA zaútočil Izrael na vojenské základny v centrálních a jižních částech země, přičemž protivzdušná obrana sestřelila některé ze střel. Jeruzalém provádí údery proti cílům v Sýrii spojeným s Teheránem pravidelně, v posledních měsících je však zintenzivnil.

Íránské útoky

Írán letos 1. října vyslal na Izrael téměř dvě stovky raket v odvetě za zabití šéfa libanonského teroristického hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha koncem září armádou židovského státu v Bejrútu a za smrt lídra palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji na konci července v Teheránu, která je připisována rovněž Jeruzalému. Při útoku na Izrael 1. října zemřel jeden Palestinec na okupovaném Západním břehu, většinu raket odrazila protivzdušná obrana.

Jednalo se o druhý útok Teheránu z íránského území na Izrael, ten první se odehrál letos v polovině dubna, kdy poslal přes tři sta raket a útočných dronů, většinu rovněž zachytila protivzdušná obrana židovského státu. Tehdy šlo o odvetu za izraelský úder na konzulát v Damašku, při němž 1. dubna zemřelo sedm důstojníků íránských revolučních gard.

Teherán opakovaně varoval židovský stát před odvetným útokem a uváděl, že jakýkoli úder by se setkal s ještě silnější odvetou, připomněl Reuters.

Izrael v uplynulých týdnech zintenzivnil ofenzivu proti Hamásu v Pásmu Gazy a jeho Íránem podporovanému spojenci v Libanonu, Hizballáhu. Válku na Blízkém východě vyvolal před více než rokem útok Hamásu na jižní Izrael ze 7. října 2023.

Podíl.
Exit mobile version