Aktualizace: 12.02.2024 21:00

Rafáh/Tel Aviv – Izraelská armáda dnes v Rafáhu na jihu Pásma Gazy osvobodila dva z rukojmích držených palestinským hnutím Hamás od loňského 7. října. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu akci ocenil a zopakoval, že k záchraně ostatních unesených povede jen další vojenský nátlak na Hamás a úplné vítězství nad ním. Osvobození rukojmích předcházely letecké údery na Rafáh, při nichž podle místních úřadů zemřelo sedm desítek lidí.

Bombardování zesílilo obavy ohledně plánu izraelské armády zahájit rozsáhlou operaci i v této hustě zalidněné oblasti, kam před boji od října utekl přes milion civilistů.

Znepokojení z izraelských útoků na Rafáh dnes vyjádřil Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, který znovu vyzval k příměří kvůli humanitární katastrofě v Gaze. Také americký prezident Joe Biden v nedělním telefonátu zopakoval Netanjahuovi, že by neměl zahajovat ofenzivu v Rafáhu, pokud nebude mít realizovatelný plán zajištění bezpečnosti civilistů. Bílý dům dnes vyzval Izrael, aby usiloval o dohodu o pozastavení bojů v Gaze výměnou za propuštění dalších rukojmích.

Obavy z dnešních izraelských útoků na Rafáh vyjádřil i šéf unijní diplomacie Josep Borrell nebo vrchní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu Karim Khan. Ten dodal, že jeho úřad aktivně vyšetřuje všechny zločiny údajně spáchané v Pásmu Gazy.

Netanjahu minulý týden nařídil armádě připravit plán evakuace civilistů z Rafáhu, aby tam armáda mohla zničit podle něj „zbytek jednotek“ Hamásu. Kam by se měl milion lidí evakuovat, ovšem není jasné. Egypt v posledních týdnech posílil ochranu svých hranic, aby zabránil masovému přílivu běženců na své území.

I mluvčí Mahmúda Abbáse, šéfa palestinské autonomie na okupovaném Západním břehu, vyzval mezinárodní společenství, aby zastavilo izraelskou pozemní operaci v Rafáhu. Za „totální nesmysl“ označil Netanjahuova slova o „bezpečné evakuaci“ civilistů. „V Pásmu Gazy není bezpečné místo a za pokračujícího bombardování se lidé nemohou vrátit do centrální a severní části Gazy,“ dodal. Abbás dnes v Kataru jednal s tamním emírem Tamimem bin Sáním o budoucnosti Pásma Gazy.

Izraelští vojáci dnes zachránili v Rafáhu Fernanda Marmana (61) a Louise Hara (70), kteří byli převezeni do izraelské nemocnice. Svůj relativně dobrý zdravotní stav přičítají tomu, že nebyli drženi v tunelech, ale v rodinném domě. Mluvčí armády Daniel Hagari uvedl, že záchrana rukojmích se připravovala „nějakou dobu“.

Před akcí krátce po půlnoci začala armáda oblast bombardovat, podle Hagariho mířila na „teroristické cíle“ a zabila „mnoho teroristů“. Server ToI zveřejnil videozáznam, na němž jsou trosky domu, z něhož podle palestinských médií vojáci rukojmí zachránili. Věrohodnost těchto informací ale nelze ověřit. Ozbrojené křídlo Hamásu dnes uvedlo, že tři z osmi rukojmích, kteří byli zraněni při izraelských vzdušných úderech v předchozích čtyřech dnech, svým zraněním podlehli.

Záchranu rukojmích ocenilo sdružení příbuzných unesených, které zopakovalo, že je nutné co nejrychleji osvobodit i ostatní a využít k tomu „všechny možnosti“.

Příbuzný jednoho z dnes zachráněných vyzval vládu, aby urychleně uzavřela dohodu o příměří, která povede k propuštění všech unesených. Rovněž rodiče izraelského vojáka, jehož smrt v Gaze armáda oznámila dnes, vyzvali vládu, aby zachránila i ostatní rukojmí, a to všemi prostředky včetně vyjednávání, aby oběti padlých nebyly zbytečné.

V Gaze od října padlo 229 izraelských vojáků. Netanjahu dlouhodobě tvrdí, že k propuštění rukojmích povede jen vojenský nátlak, a hodlá pokračovat ve válce až do úplného zničení Hamásu, což ale mnozí považují za nereálné.

Dnešní záchranná operace byla od října teprve druhou úspěšnou akcí armády, jež vedla k osvobození rukojmích z Gazy. Koncem října armáda osvobodila jednu vojačku. Už předtím Hamás propustil čtyři ženy a 105 rukojmích pak koncem listopadu během dosud jediného příměří, při kterém Izrael propustil i 240 palestinských vězňů. Hamás stále zadržuje na 130 lidí, z nichž nejméně 31 už nežije. Podle neoficiálních zdrojů je mrtvých mezi unesenými už pět desítek.

Válka v Gaze začala teroristickým útokem Hamásu na izraelské pohraničí, kde palestinští ozbrojenci 7. října zabili na 1200 lidí a 253 osob unesli. Izrael pak zahájil masivní bombardování Pásma Gazy a pozemní operaci, což si podle úřadů ovládaných Hamásem vyžádalo dosud životy 28.340 Palestinců, z toho 164 za posledních 24 hodin. Většinou šlo o ženy, děti a mladistvé. Mluvčí izraelské vlády dnes uvedl, že armáda v Gaze zabila na 12.000 bojovníků Hamásu.

Šéf Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) Philippe Lazzarini dnes uvedl, že nemá v úmyslu rezignovat na svou funkci. Reagoval tak na obvinění, kterým UNRWA čelí ze strany Izraele, že se zaměstnanci úřadu podíleli na říjnových útocích Hamásu. O víkendu také izraelská armáda oznámila, že pod hlavním sídlem UNRWA objevila podzemní datové centrum, které hnutí Hamás používalo pro zpravodajské a komunikační účely.

Nizozemsko, jehož premiér Mark Rutte má dnes jednat v Izraeli, musí do týdne přestat do Izraele vyvážet díly do amerických stíhaček F-35, rozhodl dnes nizozemský odvolací soud. Dal tak za pravdu několika organizacím, podle nichž dodávkami součástek Haag přispívá k porušování mezinárodního práva, jehož se Izrael dopouští ve válce v Gaze. Nizozemská vláda oznámila, že se proti rozsudku odvolá k nejvyššímu soudu.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.