Komerční prezentace Aktual.: 30.09.2024 16:48

Bejrút – Izraelský úder dnes po půlnoci zasáhl obytný dům v jedné ze čtvrtí libanonského hlavního města Bejrútu, kde zabil vůdce a nejméně další dva členy skupiny Lidová fronta pro osvobození Palestiny. S odvoláním na svědky na místě o tom informovaly tiskové agentury, které zdůraznily, že jde o první útok Izraele v centrální oblasti metropole od začátku téměř rok trvajícího konfliktu v regionu. Dosud izraelské letectvo útočilo na cíle na jižním bejrútském předměstí Dahíja, které je označováno za baštu hnutí Hizballáh. Podle svědků agentury Reuters i nad Dahíjou dnes dopoledne stoupal dým, pravděpodobně po dalším izraelském náletu. Palestinské teroristické hnutí Hamás mezitím oznámilo, že úder na jihu země zabil současného vůdce Hamásu v Libanonu spolu se členy jeho rodiny.

Izraelská armáda během dne potvrdila, že při nočním úderu v Bejrútu zabila Nidála Abdalála, vůdce Lidové fronty pro osvobození Palestiny, což je sekulární levicová skupina působící v Libanonu a v Pásmu Gazy. Abdalál podle armády řídil teroristické aktivity skupiny na okupovaném Západním břehu Jordánu a byl zodpovědný za několik teroristických útoků v minulosti. Spolu s ním při úderu zemřel šéf vojenského úřadu skupiny a nejméně ještě jeden její člen.

Izraelská armáda dnes také oznámila, že při sobotním úderu v Bejrútu zabila šéfa divize raket středního doletu Ída Hasana Našára a několik dalších příslušníků této divize Hizballáhu. Při jiném úderu v Bejrútu na začátku minulého týdne byl zabit velitel raketových jednotek hnutí Ibrahím Kubajsí.

Úder v centrálním Bejrútu dnes v noci zasáhl jedno z horních pater obytné budovy, napsala agentura Reuters. Svědci slyšeli hlasitou ránu a popsali díru v budově, ze které stoupal kouř. Video publikované agenturou AP pak ukazovalo obyvatele a záchranáře shromážděné u poškozeného několikapodlažního domu ve čtvrti Kola.

Útok „izraelského dronu“ cílil na byt patřící skupině Džamáa Islamíja, řekl nejmenovaný libanonský bezpečnostní zdroj agentuře AFP. To je libanonské hnutí, jehož ozbrojené křídlo se podílí na útocích na sever Izraele. O smrti tří svých členů, kteří byli zabiti při tomto útoku, poté informovala Lidová fronta pro osvobození Palestiny. Dalších 16 lidí bylo zraněno, uvedl představitel libanonské civilní obrany.

Izrael na konci víkendu pokračoval v kampani náletů napříč Libanonem, která trvá už přes týden. Podle libanonských úřadů při ní zahynulo více než 1000 lidí a na 6000 dalších bylo zraněno.

Ráno armáda uvedla, že před svítáním na východě Libanonu zasáhla další desítky cílů spojených s Hizballáhem. „Stíhačky letectva zaútočily na desítky cílů teroristické organizace Hizballáh v libanonské oblasti Bikáa,“ uvedla podle AFP izraelská armáda a dodala, že „mezi napadenými cíli byly desítky odpalovacích zařízení a budov, kde byly uskladněny zbraně“.

Na cíle v údolí údolí Bikáa na východě Libanonu, které je baštou Hizballáhu, Izrael útočil opakovaně i v předchozích dnech. Nové údery zabily nejméně pět lidí, uvádí televize Al-Džazíra s odvoláním na místní zdroje.

Boje mezi Izraelci a Hizballáhem trvají od loňského října, kdy teroristé z Hamásu a dalších palestinských uskupení zaútočili na jih Izraele a izraelská armáda v odvetě zahájila dosud pokračující válku v Pásmu Gazy. Hizballáh na podporu Hamásu začal ostřelovat sever Izraele, evakuovány tam musely být desetitisíce lidí a obě strany si od té doby vyměňovaly menší přeshraniční údery, neboť izraelské síly se soustředily na boje v Pásmu Gazy.

V posledních dvou týdnech se ale situace v Libanonu vyostřila po sérii explozí pagerů a vysílaček využívaných Hizballáhem a následném prudkém zintenzivnění izraelských úderů proti Hizballáhu na jihu Libanonu ale také v dalších částech země. Jde o nejtvrdší údery od války s Hizballáhem v roce 2006. Terčem náletů, které se dosud odehrávaly hlavně na jihu Libanonu blízko hranice s Izraelem, ale také na jižním předměstí Bejrútu a na východě Libanonu, jsou podle izraelské armády objekty a členové Hizballáhu.

Už 100.000 lidí uprchlo z Libanonu do Sýrie před izraelskými nálety, uvádí UNHCR

Už více než 100.000 lidí uprchlo za uplynulý týden z Libanonu do Sýrie v obavách z izraelského bombardování, oznámil dnes vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi. Za poslední dva dny se toto číslo zdvojnásobilo, přičemž ještě v pátek úřad hovořil o 30.000 běžencích. Mezi utečenci jsou Libanonci i Syřané, zdůraznil Grandi s tím, že exodus pokračuje.

„UNHCR je přítomen na čtyřech hraničních přechodech, aby spolu s místními úřady a syrským červeným půlměsícem pomáhal nově příchozím,“ napsal Grandi na síti X.

Zástupce UNHCR pro Sýrii v pátek uváděl, že zhruba 80 procent běženců tvoří Syřané, kteří v minulosti prchali do Libanonu před občanskou válkou.

V rámci Libanonu je pak podle OSN v současné době vysídleno přes 200.000 osob. Více než polovina z nich opustila své domovy v uplynulém týdnu, kdy Izrael prudce zintenzivnil vzdušné údery na pozice libanonského militantního hnutí Hizballáh na jihu a východě země, ale také na předměstí Bejrútu. Častým terčem úderů jsou civilní domy, kde Hizballáh podle izraelské armády skrývá své zbraně, rakety a odpalovací zařízení. Jejich obyvatele na začátku minulého týdne vyzvala k evakuaci.

Libanonský premiér Nadžíb Mikátí v neděli prohlásil, že počet vysídlených osob by mohl dosáhnout až jednoho milionu, což by představovalo největší přesuny obyvatelstva v dějinách Libanonu.

 

Podíl.
Exit mobile version