Izraelská armáda v noci na pondělí uvedla, že v libanonském hlavním městě Bejrútu zasáhla ústředí tajné služby šíitského teroristického hnutí Hizballáh. To naopak raketami ostřelovalo Haifu a další města na severu Izraele, zraněno bylo několik lidí, informovala agentura DPA.

Podle armády zaútočily izraelské letouny na centrálu tajné služby a další teroristickou infrastrukturu Hizballáhu.

Vzdušné údery v oblasti libanonské metropole prováděl Izrael také během neděle, zasaženy byly patrně sklady munice. Izraelská armáda později oznámila, že při bojích v Libanonu zemřel v neděli 25letý voják a další dva utrpěli vážná zranění. Podle předběžného vyšetřování byli zasaženi minometným granátem.

Hizballáh naopak v noci na pondělí pokračoval v ostřelování severního Izraele. Podle izraelské armády na přístavní město Haifa vyslal asi pět raket, přičemž část střel se protivzdušné obraně nepodařilo zachytit. „Pokusy o zachycení proběhly. Incident se vyšetřuje,“ sdělily izraelské síly.

Server The Times of Israel píše, že v Haifě bylo střepinami zraněno pět lidí. Další člověk utrpěl zranění ve městě Tiberias na severovýchodě Izraele. Další salvu patnácti raket vyslal Hizballáh na oblast příhraničního města Kirjat Šmona, oznámila izraelská armáda. I zde část raket pronikla protivzdušnou obranou, zranění nebyli bezprostředně hlášeni.

V posledních dvou týdnech se situace v Libanonu prudce vyostřila po sérii explozí pagerů a vysílaček využívaných Hizballáhem a následném zahájení nejtvrdších izraelských vzdušných úderů od války z roku 2006. Začátkem tohoto měsíce pak Izrael zahájil omezenou pozemní operaci na jihu Libanonu.

Libanonské šíitské teroristické hnutí Hizballáh, které je financováno Íránem a podporuje boj palestinských teroristů z Hamásu proti Izraeli, figuruje v řadě států světa (USA, Británie nebo Austrálie) na seznamu teroristických organizací.

Podíl.
Exit mobile version