Komerční prezentace Aktual.: 30.09.2024 01:09

Bejrút – Izraelský úder dnes brzy ráno zasáhl obytný dům v jedné ze čtvrtí libanonského hlavního města Bejrút. S odvoláním na svědky na místě o tom informovaly zahraniční agentury, podle kterých jde o první útok Izraele na území metropole od začátku téměř rok trvajícího konfliktu v regionu. Izrael se k incidentu zatím nevyjádřil.

Úder zasáhl horní patro obytné budovy, napsala agentura Reuters. Její svědci slyšeli hlasitou ránu a viděli díru v budově, ze které stoupal kouř.

Útok „izraelského dronu“ cílil na byt patřící skupině Džamáa Islamíja, řekl nejmenovaný libanonský bezpečnostní zdroj agentuře AFP. Při útoku podle něj zahynuli dva lidé. Jedná se o libanonské politické hnutí, jehož ozbrojené křídlo se podílí na útocích na sever Izraele.

Napětí v regionu roste od loňského 7. října, kdy palestinské teroristické hnutí Hamás zaútočilo na Izrael. Ten v odvetě spustil ofenzivu v Pásmu Gazy, zároveň ale vede přeshraniční útoky do Libanonu proti hnutí Hizballáh.

V posledním týdnu se situace v Libanonu vyostřila po sérii explozí pagerů a vysílaček využívaných Hizballáhem a následném zintenzivnění izraelských úderů proti Hizballáhu na jihu Libanonu ale také v dalších částech země. Jde o nejintenzivnější údery od války s Hizballáhem v roce 2006. Terčem náletů, které se dosud odehrávaly hlavně na jihu Libanonu blízko hranice s Izraelem, ale také v okolí Bejrútu a na východě Libanonu, jsou podle izraelské armády objekty Hizballáhu.

Podíl.
Exit mobile version