Izraelská armáda v Pásmu Gazy nařídila evakuaci hustě zalidněné oblasti spadající do takzvané humanitární zóny. Napsala o tom agentura AP. Armáda židovského státu v této souvislosti uvedla, že plánuje v Chán Júnisu operaci namířenou proti teroristům z Hamásu. Chce se zaměřit i na část Mavásí, kde vznikl stanový tábor, do nějž se před boji uchýlily tisíce vysídlených Palestinců.

Nové nařízení je podle Jeruzaléma reakcí na raketové útoky vycházející ze zmíněné oblasti. Jedná se o druhou nařízenou evakuaci v této lokalitě za poslední týden. Mnozí Palestinci, kteří se tam uchýlili před boji v jiných částech Pásma Gazy, museli kvůli izraelským leteckým útokům a pozemní operaci prchat opakovaně.

Izraelská armáda v prohlášení podle serveru The Times of Israel (ToI) poukázala na úpravu hranice humanitární zóny a Palestince ve vyznačené oblasti vyzvala, aby se dočasně evakuovali do jiné části Mavásí.

Výzvu armáda zveřejnila prostřednictvím SMS, hlasových zpráv, telefonátů a médií, současně varovala, že „setrvávání v oblasti se stalo nebezpečným“. Vojenský zdroj ToI řekl, že nemocnice v oblasti není třeba evakuovat a že armáda o tom informovala palestinské zdravotníky a představitele mezinárodního společenství.

Součást „humanitární zóny“

Už v pondělí, tedy po vydání předchozího příkazu k evakuaci, zasáhlo oblast Chán Júnisu několik izraelských leteckých úderů, při nichž zahynulo nejméně sedmdesát lidí, uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládané Hamásem s odvoláním na údaje z Násirovy nemocnice.

Oblast je součástí takzvané „humanitární zóny“ o rozloze 60 kilometrů čtverečních, kam Izrael posílá Palestince, píše agentura AP. Podle OSN a humanitárních skupin je velká část oblasti pokryta stanovými tábory, chybí tam hygienická a zdravotnická zařízení a je tam omezený přístup k pomoci.

Podle odhadů Izraele se na tomto území ukrývá asi 1,8 milionu Palestinců, což je více než polovina předválečné populace Pásma Gazy, čítající zhruba 2,3 milionu lidí.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.