Zpravodaj ČT Borek k izraelským raketovým útokům v Bejrútu (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda provedla další údery v Bejrútu a Damašku. Podle Jeruzaléma vojáci pokračují v útocích na strategické cíle Hizballáhu. V předchozích dnech se zaměřili na jeho finanční divizi. Při náletech v Libanonu zničili sídla banky, kterou podle židovského státu Hizballáh využíval. V pondělí večer pak mluvčí izraelské armády informoval o zabití šéfa právě ekonomického úseku teroristického hnutí. Uvedl také, že Hizballáh ukrývá pod jednou z bejrútských nemocnic stovky milionů dolarů.

Libanonské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že nejméně čtyři lidé přišli v pondělí večer o život a 24 bylo zraněno při izraelském úderu v blízkosti největší státní nemocnice v Bejrútu. Podle zdroje agentury Reuters zasáhl úder zřejmě nemocniční parkoviště. Izraelská armáda se k incidentu bezprostředně nevyjádřila.

Izraelské údery mířily i na cíle Hizballáhu v několika dalších oblastech – zasažená byla třeba čtvrť Uzáí při jižním okraji centra metropole.

Izraelská armáda: Hizballáh ukrývá pod nemocnicí peníze

Evakuovala se také nemocnice na jižním předměstí As-Sáhel, ačkoliv úder na ni armáda židovského státu vyloučila. Hizballáh ale podle ní pod komplexem ukrývá stovky milionů dolarů.

„Je to bunkr. Jsou tu pokoje, postele, celá infrastruktura pro dlouhodobé pobyty i pro řízení bojů. Hizballáh ho postavil přímo pod touto nemocnicí. Právě teď jsou tam stovky milionů dolarů v hotovosti a ve zlatě,“ uvedl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

Ředitel nemocnice informaci o krytu teroristického hnutí odmítl a vyzval libanonskou armádu, aby místo přišla zkontrolovat. „Izraelské letectvo monitoruje areál,“ dodal Hagari.

Likvidace šéfa finanční divize Hizballáhu

V pondělí večer pak izraelská armáda podle mluvčího zlikvidovala v Damašku šéfa finanční divize Hizballáhu. Vzdušný úder na západě syrské metropole zasáhl vůz, zabil při tom nejméně dva lidi a několik dalších zranil.

Už v předchozích dnech se izraelská armáda zaměřila na ekonomickou divizi teroristického hnutí. V noci na pondělí zasáhla v Libanonu pobočky banky, kterou viní z financování Hizballáhu.

Podíl.
Exit mobile version