Aktual.: 16.09.2024 15:22

Řím – Itálie a Británie musí zintenzivnit boj proti pašerákům lidí, aby zastavily příchody migrantů, kteří se na lodích snaží dostat do Evropy. Po jednání v Římě to uvedli premiéři obou zemí Giorgia Meloniová a Keir Starmer, informovala agentura Reuters.

„Jde jednoznačně o jev, který se týká celého evropského kontinentu,“ uvedla Meloniová na společné tiskové konferenci. „S premiérem Starmerem se shodujeme v tom, že v první řadě musíme zintenzivnit boj proti obchodování s lidmi, a to tak, že mnohem více sjednotíme své úsilí,“ dodala. Podle ní je potřeba „ještě několik dalších týdnů, aby byly dokončeny tábory pro migranty v Albánii“.

Britský premiér na tiskové konferenci dodal, že se jeho země a Itálie také dohodly na prohloubení bezpečnostní spolupráce prostřednictvím cvičení NATO, námořních operací a obranných iniciativ.

„Naše ozbrojené síly budou pokračovat ve společných cvičeních v rámci NATO, italské námořnictvo se příští rok připojí k operacím britských letadlových lodí a v rámci životně důležitých projektů jsme odhodláni spolupracovat na posílení našich obranných průmyslových kapacit,“ dodal Starmer.

 

Podíl.