Horizont ČT24: Návrat dívky unesené Islámským státem (zdroj: ČT24)

Jedenadvacetiletá jezídka Fauzíja Amín Sidová dokázala po deseti letech v područí teroristů z Hamásu uniknout ze zajetí. Její věznitel totiž nedávno při leteckém úderu izraelské armády zemřel. Díky tomu mohla utéct na bezpečné místo, odkud ji pak osvobodili izraelští vojáci, uvedla armáda židovského státu, která akci koordinovala s USA. Hamás ale tvrdí, že mladá žena odešla z Pásma Gazy s vědomím místních úřadů.

Sidovou unesli z iráckého Sindžáru už v roce 2014, když jí bylo jedenáct let, bojovníci Islámského státu. Prodali ji pak do Gazy. Za své osvobození vděčí také kanadskému milionáři Steveu Mamanovi, kterému se přezdívá židovský Schindler. Ten její osvobození izraelskou armádou zprostředkoval.

„Cítím se unavený. Toto byla nejtěžší záchranná akce, jaké jsem se kdy zúčastnil. Mnoho reakcí bylo kritických a zraňujících, ale úspěch mise vás z těchto útoků vyléčí,“ popsal Maman. Obchodník s luxusními auty využíval v uplynulých letech arabských kontaktů a jeho kancelář zajatce vykupovala. O detaily se již dříve podělila její ředitelka se štábem České televize. „Cena se liší. Může to být 3 tisíce nebo 10 tisíc dolarů za osobu. Taky podle toho, jestli je prodávají ve skupině, nebo jednotlivě,“ popsala tehdy.

Palestinská strana v pátek tvrzení Izraele popřela. Podle úřadů se žena provdala za Palestince, který bojoval na straně opozice v Sýrii. Její manžel tam však zemřel, a po nějaké době se žena rozhodla přesídlit do Pásma Gazy, kde se provdala za bratra svého muže. Ten však zahynul při současné válce. Po jeho úmrtí požádala žena o evakuaci, uvádí vláda Hamásu.

„Jezídka odešla z vládního úkrytu na hranice sama, s vědomím rodiny svého zemřelého muže a palestinské vlády,“ píše se v prohlášení. „Okupanti (Izrael) ženu nezachránili, jak lživě uváděli ve stanovisku,“ uvedly úřady kontrolované Hamásem.

Odejít z Pásma Gazy během války mezi Izraelem a Hamásem, která začala loni v říjnu, je obtížné. Provoz na přechodech zůstává velmi omezený a Izrael v posledních měsících umožňoval odchod do Egypta pouze některým lidem, kteří potřebovali lékařskou pomoc. Jednalo se například o děti a některé jejich příbuzné. Na začátku bojů Jeruzalém umožnil evakuaci lidí z Pásma Gazy se zahraničním občanstvím. Velmi omezené jsou i vstupy do enklávy.

„Není jediná, koho Islámský stát v Gaze zadržuje,“ prohlásila k případu jezídky nositelka Nobelovy ceny za mír Nadia Muradová, která je rovněž jezídského vyznání. „Za posledních deset let se iráckým úřadům a mezinárodnímu společenství nepodařilo zachránit jezídské ženy a dívky ze zajetí v Gaze, Sýrii a dalších částech regionu,“ uvedla.

Dobytí města Sindžár v srpnu 2014 se stalo symbolem barbarství islamistů. Zavraždili tehdy na pět tisíc jezídů. Chlapce odvlekli, aby je konvertovali k nové víře a udělali z nich bojovníky. Ženy a dívky jim sloužily hlavně jako sexuální otrokyně. To byl i případ Muradové, které se ze zajetí podařilo uprchnout. Přišla ale o osmnáct příbuzných.

Teroristé z Islámského státu unesli víc než 6 tisíc jezídů. Na 2 600 žen a dětí se podle iráckých úřadů stále pohřešuje. Lidskoprávní aktivisté věří, že stovky z nich jsou stále naživu.

Podíl.