Aktualizace: 2.07.2024 19:43

Bejrút – Pokud by Izrael zaútočil na libanonské šíitské hnutí Hizballáh, hrozí válka v oblasti celého Blízkého východu. Podle izraelského deníku Times of Israel (ToI) to řekl Kamál Charrazí, který je vysoce postaveným poradcem íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího a bývalým íránským ministrem zahraničí. Írán by podle Charrazího v případě války Libanon aktivně podpořil.

Charrazí uvedl, že Írán o válku nestojí. Pokud by k ní ale došlo, je připraven postavit se na stranu Hizballáhu. „Existuje pravděpodobnost, že by se válka mohla rozšířit do celého regionu, takže by se do ní musel s ostatními zeměmi zapojit rovněž Írán. Pokud by taková situace nastala, všemi dostupnými prostředky bychom podpořili Hizballáh,“ řekl Charrazí v rozhovoru s deníkem Financial Times.

Letité spory Izraele s Hizballáhem, který má podporu Íránu, se ještě vyostřily se začátkem izraelské vojenské operace v Pásmu Gazy. Izrael zahájil ofenzivu v oblasti Gazy v reakci na teroristický útok z loňského 7. října, při němž příslušníci hnutí Hamás pozabíjeli na 1200 lidí a dalších 250 jich odvlekli jako rukojmí na palestinské území. Podle palestinských úřadů ovládaných Hamásem Izraelci od října zabili téměř 40.000 Palestinců, většinou civilistů.

Hamás je klíčovým spojencem Hizballáhu. Izrael, Spojené státy, Evropská unie a také například česká vláda považují Hamás za teroristickou organizaci.

Při nedávném útoku izraelských sil v Pásmu Gazy přišel o život vysoce postavený člen Hizballáhu. Hizballáh následující den odpověděl dronovým útokem na izraelské cíle, největším od října. Podle Izraele při něm utrpěli zranění dva lidé. Od té doby výrazně sílí obavy, že napětí na izraelsko-libanonské hranici by mohlo přerůst ve válečný konflikt.

Harrison Mann ze zpravodajské služby amerického ministerstva obrany se domnívá, že zahájit válku proti Hizballáhu by ze strany Izraele byla vážná chyba. Jako hlavní motiv vidí snahu premiéra židovského státu Benjamina Netanjahu udržet se u moci. Mann v červnu armádu opustil kvůli nesouhlasu s politikou Spojených států v otázce izraelsko-palestinského konfliktu.

„Všichni dobře víme, že pokud chce izraelský premiér ještě prodloužit svou politickou kariéru, musí být i nadále válečným vůdcem, aby se nedostal před soud,“ řekl Mann. Proces s Netanjahuem v kauze korupce, podvodu a zneužití důvěry začal před více než čtyřmi lety a stále trvá.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.