Komerční prezentace Aktual.: 21.09.2024 15:56

Washington – Írán k balistickým raketám, které podle Spojených států a jejich spojenců poskytl Rusku, nedodal mobilní odpalovací zařízení. Agentuře Reuters to řekly tři zdroje, které jsou s věcí obeznámené.

Jde o nejmenovaného evropského diplomata, představitele evropských tajných služeb a amerického činitele. Uvedli, že není jasné, proč Írán Rusku odpalovací zařízení pro balistické rakety krátkého doletu nedodal. Podle Reuters to vyvolává otázky, kdy a zda Rusko tyto zbraně bude moci použít. Americký činitel řekl, že v době, kdy Spojené státy veřejně informovaly o tom, že Teherán rakety Moskvě dodal, jí odpalovací zařízení neposkytl. Zástupce evropských tajných služeb bez dalších podrobností řekl, že nepředpokládá, že by Írán pro ruskou armádu dodal odpalovací zařízení.

Podle dvou odborníků, na které se Reuters obrátil, k tomu může být několik důvodů. Rusko podle nich může plánovat upravit vlastní automobily, které budou rakety převážet, stejně jako to udělal Írán. Důvodem pro nedodání odpalovacích zařízení může být i to, že se Írán snaží vytvořit prostor pro nová jednání se Západem s cílem oslabit napětí panující ve vzájemných vztazích.

K věci se odmítlo vyjádřit ruské ministerstvo obrany, stejně jako americká Národní bezpečnostní rada, Pentagon i íránské zastoupení při OSN. Teherán popřel, že by Moskvě rakety dodal. Stejně se vyjádřil i k dodávkám tisíců dronů, kterými ruská armáda podle Kyjeva a Západu útočí na vojenské cíle i civilní infrastrukturu na Ukrajině. Americký ministr zahraničí Antony Blinken minulý týden řekl, že Írán dodal Rusku rakety Fath-360 a že je ruská armáda „na Ukrajině pravděpodobně použije v řádech týdnů“. Spojené státy, Německo, Británie a Francie v reakci na to zavedly proti Íránu nové sankce a také EU oznámila, že zvažuje další trestná opatření proti íránskému leteckému sektoru.

Rusko minulý týden odmítlo potvrdit, že by balistické rakety od Íránu získalo, připustilo ale, že se Teheránem spolupracuje i „v těch nejcitlivějších oblastech“.

David Albright, který v minulosti působil jako jaderný inspektor OSN a nyní vede washingtonský Institut pro vědu a mezinárodní bezpečnost, připomněl, že nový prezident Íránu Masúd Pezeškján a další představitelé této blízkovýchodní země se příští týden na okraj Valného shromáždění OSN sejdou s evropskými činiteli, aby otestovali možnosti pro diplomatická jednání o íránském jaderném programu, napětí v regionu a dalších tématech.

Podíl.
Exit mobile version