Aktualizace: 8.02.2024 19:39

Bagdád – Opakované údery Spojených států na proíránské ozbrojené skupiny na území Iráku tlačí iráckou vládu k tomu, aby ukončila činnost mezinárodní vojenské koalice pod vedením USA. Řekl to mluvčí iráckého premiéra pro vojenské záležitosti Jahjá Rasúl s tím, že pokračující činnost Američany vedené koalice zemi destabilizuje. Irák a USA obnoví rozhovory o budoucnosti koalice 11. února, dodal Rasúl v prohlášení, z nějž citovala agentura Reuters.

Americká armáda ve středu večer oznámila, že při dronovém útoku ve východním Bagdádu zabila vůdce radikálních šíitských milicí Katáib Hizballáh. Spojené státy tuto proíránskou skupinu považují za teroristickou organizaci a viní ji z neustálých útoků na své síly v regionu včetně úderu na základnu v Jordánsku na konci ledna, při němž umírali američtí vojáci.

Rasúl v prohlášení uvedl, že mezinárodní koalice vedená Spojenými státy „se stala faktorem nestability a rizikem, že bude Irák zavlečen do koloběhu konfliktů“. Odsoudil také „atentát“ provedený „uprostřed obytné čtvrti hlavního města bez ohledu na životy civilistů a mezinárodní právo“.

Mezinárodní vojenská koalice v Iráku vedená USA původně vznikla, aby bojovala proti Islámskému státu na iráckém území. Spojené státy mají dodnes v Iráku na 2500 vojáků, kteří nyní poskytují poradenství a pomoc iráckým silám ve snaze zabránit obnovení této teroristické organizace. Od loňského října, kdy vypukla válka mezi Izraelem a Hamásem v Pásmu Gazy, čelily americké síly v Iráku a Sýrii podle agentury AFP více než 165 raketovým a dronovým útokům ze strany radikálních skupin podporovaných Íránem, které v obou těchto zemích působí.

Washington a Bagdád v lednu zahájily jednání o snížení počtu amerických vojáků v zemi, necelých 24 hodin od spuštění této iniciativy však přišel útok na základnu v Jordánsku, při němž zemřeli tři američtí vojáci a na 40 bylo zraněno. Od té doby rozhovory ustaly, irácký ministr zahraničí Fuád Husajn však v úterním telefonickém hovoru se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem vyzval k jejich obnově. Jednání o budoucnosti mezinárodní vojenské koalice v Iráku pravděpodobně potrvají měsíce, ne-li déle, a jejich výsledek není předem jasný, podotkla agentura Reuters.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.