Komerční prezentace Aktualizace: 14.06.2024 11:06

Berlín – Německá ekonomika se po období útlumu opět rozjíždí. Dnes to oznámil ekonomický institut DIW, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce zvýší o 0,3 procenta a v roce příštím o 1,3 procenta. Institut poznamenal, že výhled růstu na letošní rok je sice skrovný, ale že největší evropské hospodářství už teď stabilně nabírá na síle. Růst by měla zajistit hlavně soukromá spotřeba.

„Německá ekonomika se opět staví na nohy, i když pomalu. Podle aktuální prognózy DIW bude hospodářský vývoj v letošním roce plynule zvyšovat dynamiku, přičemž hnací silou bude soukromá spotřeba,“ uvedl institut.

Dnes zveřejněný výhled je příznivější než ten, který institut zveřejnil v březnu. Tehdy předpovídal na letošek stagnaci a pro nadcházející rok pak růst o 1,2 procenta. Podle DIW se ale od té doby zlepšila nákupní nálada německých domácností. Problémem však zůstává restriktivní finanční politika, poznamenal institut. Němečtí politici nyní vedou debaty o tom, zda dluhová brzda, která jako ústavní opatření brání rychlému zadlužování země, není pro hospodářství spíše zátěží. Tlumí totiž investice a nákupy.

Už ve čtvrtek zlepšily prognózu také ekonomické instituty RWI v Essenu, IfW v Kielu a IW v Halle, které na letošek předpovídají růst o 0,3 procenta a v příštím roce o 1,5 procenta.

Německá ekonomika, jejíž zdraví je pro Českou republiku klíčové, se dlouhodobě potýká s problémy. Přední německé hospodářské instituty je označují jak za růstové, tak i za strukturální.

Šéfka Spolkového statistického úřadu Ruth Brandová na tiskové konferenci na konci května už ale hovořila o přicházejících dobrých znameních, kdy se HDP po poklesu o 0,5 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku zvýšil v prvním letošním kvartálu proti předchozím třem měsícům o 0,2 procenta. Vláda letos očekává růst o 0,3 procenta.

Podíl.
Exit mobile version