Aktual.: 1.10.2024 11:27

Brusel – Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v září zpomalil na 1,8 procenta ze srpnového tempa 2,2 procenta. Inflace se tak poprvé od poloviny roku 2021 dostala pod dvouprocentní cíl Evropské centrální banky (ECB). Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii odhad neobsahuje, nejsou v něm tedy ani data za Českou republiku.

Dnešní údaje podporují vyhlídky na to, že ECB v říjnu přikročí k dalšímu snížení úrokových sazeb. Za zářijovým zpomalením inflace stály zejména ceny energií, které se meziročně snížily o šest procent po srpnovém tříprocentním poklesu. Meziroční míra takzvané jádrové inflace, která nezahrnuje ceny energií, potravin, alkoholu a tabáku, v září klesla na 2,7 procenta z 2,8 procenta v předchozím měsíci.

Nejvyšší inflaci v rámci eurozóny vykázala v září Belgie, kde se spotřebitelské ceny meziročně zvýšily o 4,5 procenta. Nejnižší byla inflace naopak v Irsku, kde ceny vzrostly pouze o 0,2 procenta.

ECB už v červnu v reakci na zpomalování inflace zahájila snižování úrokových sazeb, aby tak podpořila hospodářský růst v eurozóně. Svou depozitní sazbu snížila o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta. Tento měsíc sazbu zredukovala o další čtvrtinu procentního bodu na 3,50 procenta.

Předloni v červenci ECB zahájila zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat inflaci v eurozóně pod kontrolu, loni v říjnu nicméně zvyšování úroků přerušila. Do letošního června pak držela úroky beze změny.

Podíl.