Aktualizace: 25.05.2024 15:24

Gaza – V noci na dnešek pokračovaly izraelské údery na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Uvedli to reportéři agentury AFP na místě. V pátek Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu nařídil Izraeli zastavit vojenskou ofenzivu v oblasti Rafáhu, což izraelské úřady odmítly. Údery a boje izraelské armády s palestinským hnutím Hamás podle AFP neutichly ani na dalších místech tohoto palestinského území, například v utečeneckém táboře Dajr Balah ve středu Pásma Gazy. Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, ovládané Hamásem, dnes oznámilo, že od začátku války bylo v palestinské oblasti zabito dohromady 35.903 lidí.

Tomu, že by rozhodnutí ICJ vedlo k zastavení bojů, nevěří ani Palestinci, které oslovila AFP. Izraelská armáda vede od začátku tohoto měsíce ve východní části tohoto palestinského města, kam se v uplynulých měsících uchýlil velký počet obyvatel z jiných částí Pásma Gazy, vojenskou operaci. Tento týden izraelský ministr obrany Joav Galant uvedl, že vojenská operace v oblasti dále zesílí. Řekl to před rozhodnutím ICJ.

Rozhodnutí ICJ kritizovala mimo jiné britská vláda, podle níž jen posílí islamistickou organizaci Hamás. „Důvod, proč nenastala přestávka v bojích, je ten, že Hamás odmítl velmi štědrou dohodu o rukojmích navrženou Izraelem,“ uvedl podle Reuters Londýn v pátek pozdě večer. Britské ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že soudní rozhodnutí posílí Hamás v přesvědčení, že může zadržovat rukojmí a zůstat v Gaze. „A pokud se to stane, nebude ani mír, ani dvoustátní řešení,“ zdůraznil Londýn.

Podle zdrojů Reuters mají být příští týden obnovena zprostředkovaná jednání mezi Izraelem a Hamásem o propuštění izraelských rukojmí. Rozhodnutí padlo poté, co se ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns setkal s šéfem izraelské rozvědky Mossad Davidem Barneou a premiérem Kataru, který je jedním ze zprostředkovatelů jednání.

Mezinárodní tribunál nařídil Izraeli, aby zastavil svou vojenskou operaci v Rafáhu a takové akce, které by vedly k částečnému či úplnému zničení palestinského obyvatelstva. Izrael ale odmítl, že by vedl vojenské operace, které by mohly mít tento výsledek. Za cíl vojenského tažení izraelští vládní politici označují zničení palestinského hnutí Hamás a jeho vojenské infrastruktury v reakci na teroristický útok ze 7. října. ICJ rozhodoval v rámci žaloby, kterou podala Jihoafrická republika, podle které Izrael porušuje úmluvu o genocidě.

Podle ministerstva zdravotnictví, které kontroluje hnutí Hamás, zemřelo od začátku bojů v Pásmu Gazy v říjnu loňského roku 35.903 lidí a 80.420 lidí bylo zraněno. Za posledních 24 hodin přitom úřady evidují 46 mrtvých. Ve svém propočtu palestinské úřady nerozlišují mezi civilisty a bojovníky.

Izrael zahájil bombardování a koncem října také pozemní ofenzivu v Pásmu Gazy po teroristickém útoku vedeném Hamásem na jihoizraelské obce 7. října, při kterém bojovníci zabili na 1200 lidí, většinou civilistů, a zajali více než 250 rukojmích. Při dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna více než stovka z nich výměnou za palestinské vězně. Zhruba 125 rukojmích je v Pásmu Gazy stále zadržováno, až čtyři desítky z nich jsou však zřejmě po smrti.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.