Komerční prezentace Aktual.: 21.10.2024 10:40

Praha – Hvězdou hudebního a uměleckého festivalu Metronome Prague bude příští rok kanadská zpěvačka Alanis Morissetteová. Osmý ročník festivalu se uskuteční 19. až 21. června 2025 v prostorách Výstaviště Praha. Zpěvačka, skladatelka, textařka a producentka Morissetteová zazpívá své hity Thank U, Ironic nebo You Oughta Know. ČTK o tom dnes za organizátory informovala Michaela Fialová Rozšafná.

„Alanis Morissetteová je světová hvězda, která svými písněmi zásadně ovlivnila celou jednu generaci posluchačů i muzikantů. Její živá vystoupení jsou mimořádný zážitek, svědčí o tom i skvělé recenze a ohlasy fanoušků po její letošní turné v USA,“ uvedl David Gaydečka, ředitel Metronome Prague.

Morissetteová se tak zařadí mezi další slavné hosty festivalu Metronome Prague, jakými v jeho dosavadní historii byli například Kraftwerk, Jamiroquai, Primal Scream, Beck, Zaz, Liam Gallagher, Morcheeba, Sting, Iggy Pop, Chemical Brothers, David Byrne nebo John Cale. Předprodej vstupenek bude zahájen 25. října na webu festivalu.

Jedna z výrazných ženských hudebních osobností v Praze vystoupí po sedmnácti letech. V České republice Morissetteová dosud koncertovala třikrát. Poprvé v roce 1999 na pražském festivalu E.T. Jam, pak v srpnu 2008 v Kongresovém centru Praha a zatím naposledy v roce 2012 na festivalu Colours of Ostrava.

Rodačka z Ottawy letos 1. června oslavila 50. narozeniny. Její klíčové album Jagged Little Pill z roku 1995 si koupilo přes 30 milionů lidí na celém světě. Po poprasku kolem svého třetího alba brázdila Morissetteová zeměkouli na devatenáctiměsíčním turné. Potom utekla do Indie a věnovala se józe. „Nechala jsem kariéru kariérou a žila si svůj život,“ svěřila se zpěvačka, kterou jednou časopis Rolling Stone označil za „královnu naštvaných alternativních rockerů“. Dnes má Alanis Morisseteová na kontě 11 alb – a dvanácté letos chystá.

Morisseteová má na kontě sedm cen Grammy, Brit Award i dvě nominace na Zlatý glóbus. Zkušenosti má i s hraním, v komedii Dogma se po boku hvězd Bena Afflecka a Matta Damona představila v roli Boha, zahrála si také lesbičku v jednom z dílů seriálu Sex ve městě, na Broadwayi ji znají z provokativní hry Vaginální monology.

Letošní program Metronome Prague v červnu během čtyř dnů nabídl na třech venkovních a stejném počtu vnitřních scén osm desítek hudebních vystoupení. Pořadatelé se spojili se studentským projektem Kreativní kampus, který zajišťuje divadelní program. Nedílnou součástí bylo i výtvarné umění. Poprvé na Metronome Prague otevřeli vlastní Met Gallery – výstavní prostor současného umění, kde se zájemci mohou zapojit do 3D tisku jednoho z děl. Festival letos navštívilo podle pořadatelů téměř 20.000 lidí.

 

Podíl.
Exit mobile version