Komerční prezentace Aktual.: 18.10.2024 13:09

Praha – Rozšíření konfliktu na Blízkém východě do dalších zemí by znamenal absolutní katastrofu, uvedl v Praze irácký ministr zahraničí Fuád Husajn. Je podle něj potřeba zastavit boje v Pásmu Gazy i v Libanonu. Válka je důsledkem toho, že palestinský lid nemá zaručena svoje práva, řekl na tiskové konferenci po jednání s ministrem zahraničí Janem Lipavským (nestraník, dříve Piráti).

Nynější válka začala po vpádu teroristického hnutí Hamás do jižního Izraele loni 7. října. Ozbrojenci tehdy zabili na 1200 lidí, převážně civilistů, a dalších zhruba 250 rukojmích zavlekli do Pásma Gazy. V Gaze stále zůstává téměř 100 izraelských rukojmích, přičemž se předpokládá, že naživu jich je méně než 70.

Izrael mezitím provádí vzdušné a pozemní útoky proti militantnímu hnutí Hizballáh v Libanonu na sever od svých hranic. Očekává se také, že provede úder na Írán v odvetě za íránský raketový útok na Izrael z 1. října.

Husajn, který zastává i pozici místopředsedy vlády, vyzval k diplomatickému řešení konfliktu a zastavení války, jejímž základním důvodem podle něj je to, že Palestinci nemohou plně využívat svoje právo na existenci. „Pokud se (konflikt) rozšíří i do dalších zemí, což je možné předpokládat, tak to bude absolutní katastrofa pro všechny národy,“ řekl.

Druhotným důsledkem konfliktu je podle něj migrace obyvatelstva do jiných zemí, což se podle Husajna může projevit i v Evropě.

Podíl.
Exit mobile version