ČTK

Aktualizováno před 45 minutami

Hurikán Milton, který postupuje Mexickým zálivem, znovu zesílil ze čtvrtého na nejvyšší pátý stupeň. Uvedlo to americké Národní centrum pro hurikány. Očekává, že během dalšího dne a půl síla hurikánu bude kolísat a než dorazí k západnímu pobřeží Floridy, o něco oslabí na třetí stupeň. Meteorologové ale upozorňují, že zasáhne větší území, než se očekávalo.

Obyvatelé kolem zátoky Tampa Bay, pro kterou by Milton mohl být nejnebezpečnějším hurikánem za sto let, využívají posledních hodin k záchraně majetku a evakuaci. Ucpali dálnice a na části čerpacích stanic došly pohonné hmoty.

V oblasti, kde žijí asi tři miliony lidí, se lidé zároveň snaží na poslední chvíli odklízet a zajišťovat trosky a odpadky po nedávném hurikánu Helene. Úřady tam poslaly stovky popelářských vozů. V městečku Clearwater Beach Nick Szabo v úterý sbíral promáčené matrace, pohovky a desky. „Všechny tyto krámy budou jako střely,“ varoval před blížícím se hurikánem. „Je to jako když proti vám míří šíp,“ dodal.

Hurikán Milton se blíží k Fort Myers na Floridě.

Hurikán Milton se blíží k Fort Myers na Floridě. | Foto: Reuters

Závažnost situace podle televize CNN dokládá skutečnost, že kolem měst Tampa a Fort Myers zavřely desítky poboček rychlého občerstvení Waffle House, které mají běžně nepřetržitý provoz. CNN uvádí, že podle takzvaného indexu Waffle House, sestaveného někdejším zaměstnancem Federální agentury pro krizové situace (FEMA) se vyhodnocuje, jak silně bouře postihla určitou oblast. Při zeleném stupni restaurace fungují normálně. Při žlutém jsou sice otevřené, ale mají omezenou nabídku. To může znamenat, že v oblasti jsou výpadky elektrického proudu nebo dodávek pitné vody. Pokud je vyhlášen červený stupeň, pobočka se úplně zavírá. Znamená to, že daná oblast byla zasažena nejsilněji.

Americký prezident Joe Biden v úterý vyzval lidi, kteří se nacházejí na předpovídané trase hurikánu, aby urychleně svá obydlí opustili. Vzkázal jim, že „jde o život“ a že následky hurikánu mohou být katastrofální.

Podíl.