ČTK

Aktualizováno před 18 minutami

Na americkou Floridu udeřil hurikán Milton. Když bouře dorazila na pevninu, měla sílu hurikánu třetí kategorie z pětistupňové škály s odhadovanou maximální rychlostí větru kolem 195 kilometrů v hodině, oznámilo Národní hurikánové středisko. Později zeslábl na nejnižší první kategorii a s větrem o rychlosti 145 km/h se blíží k Orlandu, uvedla CNN. Města hlásí rekordní přívaly vody.

Národní hurikánové středisko označilo bouři jako extrémně nebezpečný hurikán, který na pevninu udeřil v oblasti Siesta Key v okrese Sarasota. Ačkoliv živel oslabil už před úderem na pevninu, podle médií zároveň nabral na velikosti.

Úřady dopředu varovaly před ničivou přílivovou vlnou, silným větrem, přívalovými dešti a záplavami. Asi tři hodiny po úderu na pevninu přinesl do centrální části Floridy devastující deště a vítr, napsala CNN, podle níž živel nyní provází vítr o síle až 165 kilometrů v hodině. Z některých míst jsou hlášeny záplavy.

Bouře dorazila k pobřeží dříve a jižněji, než se očekávalo, což přineslo naději, že by se Florida mohla vyhnout nejhoršímu scénáři, napsala agentura Reuters. Guvernér státu Ron DeSantis podle ní doufal, že vzhledem k tomu, že Milton dorazil před přílivem, tak by se západní pobřeží státu mohlo vyhnout nejhorším předpovědím ohledně přílivových vln.

Přesto, ve státě už zaznamenali nejméně 19 tornád, která způsobila škody v řadě okresů a zničila asi 125 většinou mobilních obydlí, napsal Reuters s odvoláním na DeSantise. Úmrtí jsou hlášena v komunitě seniorů v obci Fort Pierce poté, co se místem prohnala tornáda. Podle agentury AP je bez elektrického proudu na Floridě přes dva miliony odběratelů.

Úřady před příchodem hurikánu vydávaly naléhavá varování a prezident Joe Biden vyzval obyvatele, aby se řídili bezpečnostními doporučeními. Sám kvůli živlu zrušil plánovanou cestu do Německa a dalších zemí, aby mohl dohlížet na přípravy na úder bouře a následné krizové operace.

Miliony obyvatel v oblasti dostaly příkaz k evakuaci a lidé se od začátku týdne přesouvali do evakuačních center. Některé z komunit, které leží na předpokládané trase Miltonu, se přitom ještě nestihly vzpamatovat z následků hurikánu Helene, který na konci září zabíjel a napáchal škody od Floridy po Virginii.

Očekává se, že Milton na pevnině zůstane hurikánem a zasáhne i hustě osídlené oblasti Orlanda, napsala AP. Podle předpovědí se následně přesune nad Atlantik, kde by měl zeslábnout. Stanice CNN zveřejnila grafiku, která trasu hurikánu zachycuje.

Mohlo by vás zajímat: Jak vypadalo oko hurikánu Ida? Pilot natočil masivní mraky kolem středu ničivé bouře (31. 8. 2021)

Piloti amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru zachytili, jak z výšky vypadá oko hurikánu. | Video: Facebook/National Oceanic and Atmospheric Administration

Podíl.
Exit mobile version