Komerční prezentace Aktual.: 10.10.2024 23:07

Orlando (USA) – Americký stát Florida se vzpamatovává z úderu silného hurikánu Milton, který způsobil rekordní přívaly srážek a záplavy a miliony lidí odstřihl od elektřiny. Bouře provázená desítkami tornád zabila nejméně sedm lidí, uvádí podle médií floridské úřady. Na nejčernější scénář s několikametrovou přílivovou vlnou v hustě osídleném zálivu Tampa Bay ale nakonec nedošlo.

Hurikán v noci na dnešek na západním pobřeží Floridy ničil domy, roztrhal střechu baseballového stadionu ve městě St. Petersburg a shodil jeřáb na několikapodlažní kancelářskou budovu. Způsobil rozsáhlé záplavy, kvůli kterým například musela nad ránem evakuovat pacienty nemocnice v obci Largo nedaleko Tampy, informoval list The Washington Post.

Milton udeřil ve středu večer u města Sarasota a během několika hodin prošel Floridou ze západu na východ, poté území jihovýchodního státu opustil a zamířil nad oceán. Když bouře dorazila nad pevninu, měla sílu hurikánu třetí kategorie z pětistupňové škály, při odchodu byla na prvním stupni.

Bouře se dostala k pobřeží dříve a jižněji, než se očekávalo, její střed tak nezasáhl více než třímilionovou metropolitní oblast tvořenou Tampou a jejím okolím. Guvernér Floridy Ron DeSantis na tiskové konferenci prohlásil, že i díky tomu se Florida patrně „vyhnula nejhoršímu scénáři“. Milton se přihnal před přílivem, díky čemuž se západní pobřeží státu mohlo vyhnout nejhorším předpovědím ohledně vzedmutí mořské hladiny.

Rozsáhlou bouři nicméně provázely extrémní jevy na několika úrovních. Přívaly deště podle deníku The New York Times (NYT) dosáhly až 450 milimetrů, zatímco maximální rychlost větru na pevnině přesahovala 160 kilometrů v hodině. V okolí hurikánů se často tvoří tornáda a Milton jich podle předběžných údajů přinesl desítky.

Mrtvé dnes hlásily dva okresy, od nichž byl střed hurikánu poměrně daleko. Nejméně pět lidí zabila v okrese St. Lucie tornáda, která se prohnala komunitou seniorů v obci Fort Pierce. Podle místního šerifa Keitha Pearsona na pátrání po dalších seniorech uvězněných v troskách domů pracovalo asi 200 lidí, záchranu ale ráno komplikoval přetrvávající vítr. Množství lidí vyprošťovali záchranáři z trosek domů či převrácených aut v nedalekém okrese Palm Beach.

Další dvě oběti zabily padající stromy severně od města Orlando, uvedla místní policie. Bilance obětí bude pravděpodobně dál narůstat s tím, jak se záchranáři budou dostávat do dalších zasažených lokalit. Během dneška z nich evakuovali stovky lidí, řekl DeSantis.

Do krizových operací je zapojena i federální vláda, které kvůli nedávnému hurikánu Helene dochází prostředky na pomoc po živelních pohromách. Americký prezident Joe Biden řekl, že Federální agentura pro krizové situace (FEMA) otevře na Floridě asistenční střediska a že podporu nabídla také armáda.

Podle DeSantise bylo dopoledne bez elektrického proudu na Floridě přes tři miliony odběrných míst. Guvernér vyzval lidi, aby ani po přechodu hurikánu nevycházeli z domů předčasně, vyhýbali se spadlým drátům a dbali pokynů úřadů. Mezinárodní letiště v Tampě podle AP informovalo, že obnoví provoz v pátek.

Miliony obyvatel v oblasti dostaly příkaz k evakuaci a lidé se od začátku týdne přesouvali do evakuačních center. Některé z komunit, které byly v trase Miltonu, se přitom ještě nestihly vzpamatovat z následků hurikánu Helene, který na konci září zabíjel a napáchal škody od Floridy po Virginii. DeSantis uvedl, že dopad Miltonu by měl být podle prvních hodnocení menší, než tomu bylo u Helene.

USA letos zažívají mimořádně dramatickou sezonu hurikánů, na americkém území jich od začátku léta udeřilo pět. Podle klimatologů přitom hrozbu hurikánů stupňují klimatické změny poháněné spalováním fosilních paliv. Varují, že tyto bouře budou čím dál silnější a budou přinášet stále více srážek.

Podíl.
Exit mobile version