Aktualizace: 29.01.2024 14:10

Bangkok – Členové rockové kapely Bi-2, která kritizuje válku na Ukrajině, čelí možné deportaci z Thajska do Ruska. Členové hudební skupiny založené na konci osmdesátých let v Bělorusku byli zatčeni v letovisku Phuket za práci bez povolení. Agentuře Reuters to dnes dělilo několik místních úředníků.

Lidskoprávní aktivisté se obávají, že lidé z Bi-2 by v případě návratu do Moskvy čelili tvrdému trestu. Hudebníci jsou známí svým odsouzením ruské invaze na Ukrajinu, přičemž její zpěvák Jegor Bortnik byl ruskými úřady označen za „zahraničního agenta“ poté, co na internetu kritizoval prezidenta Vladimira Putina.

Sedm členů skupiny bylo zadrženo v bangkockém imigračním detenčním centru za práci bez povolení, řekl Reuters představitel úřadu na Phuketu. „Obvykle to vede k deportaci do země původu, ale existuje určitá volnost (ohledně místa určení),“ řekl.

Thajská pobočka organizace Human Rights Watch (HRW), uvedla, že členové skupiny by v případě návratu do Ruska kvůli svému disidentskému statusu „pravděpodobně čelili tvrdému stíhání a dalším vážným nebezpečím“. Tento případ podle HRW otestuje, zda Thajsko dodržuje základní zásady lidských práv.

Další úředníci, kteří si nepřáli být jmenováni, protože nebyli oprávněni hovořit s médii, agentuře Reuters řekli, že členové skupiny mohou hledat alternativní destinaci, pokud by se necítili bezpečně při návratu do Ruska.

Členové kapely s dvojím občanstvím mají možnost zvolit si jako zemi původu jakoukoli jinou zemi, ke které patří, uvedl jeden z úředníků. Někteří hudebníci mají dvojí občanství Izraele a Austrálie, což jsou dvě místa, kde kapela působila, než se v roce 1999 přestěhovala do Ruska.

Vedení skupiny Bi-2, izraelské velvyslanectví v Bangkoku a australské ministerstvo zahraničních věcí a obchodu na žádosti agentury Reuters o komentář bezprostředně nereagovaly.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.