Aktualizace: 10.07.2024 10:02

Praha – Pořadatelé hudebních festivalů zvou návštěvníky na hrady, k přehradám i na vinice. K jejich přilákání již nestačí jen hudba, pořadatelé proto nabízejí různé doprovodné akce. Například účastníky festivalu Hrady CZ čeká soutěž masek. Koncertní seriál Hudba na vinicích nabídne koncerty v kulisách pěti vinařství. Tradiční součástí Přehrady Festu zůstává program pro rodiny. Festival TrutnOFF vedle hudby různých žánrů uspořádá i oslavu Dne nezávislosti Ukrajiny. ČTK o tom informovali pořadatelé akcí.

Festival Hrady CZ začíná v pátek 12. července na Točníku nedaleko Prahy a dále se vždy v pátek a sobotu představí na Kunětické hoře, Švihově, Rožmberku nad Vltavou, Veveří, Hradci nad Moravicí, Bouzově a své letošní putování uzavře 30. a 31. srpna na Bezdězu. Páteční program na Točníku nabídne mimo jiné koncert Daniela Landy nebo kapely Mig 21. V sobotu pak mohou návštěvníci zažít jeden z posledních koncertů kapely Lucie v původní sestavě s Davidem Kollerem.

Pořadatelé zareagovali na nedělní událost na hudebním festivalu v Jihlavě, kde v nemocnici skončilo několik zraněných při tlačenici u vchodu do velkého nafukovacího stanu. „Bezpečnost návštěvníků i pracovníků festivalu je naší prioritou. Na plánování bezpečnostních opatření, počty únikových východů a podobně máme sjednané odborné firmy, které toto pro nás zajišťují. V areálu nemáme žádné nafukovací haly pro lidi, jelikož to v místech s nestabilním přívodem proudu nepovažujeme z bezpečnostních důvodů za rozumné,“ sdělili promotéři festivalu Michal Šesták a Viktor Souček.

Koncertní seriál Hudba na vinicích nabídne v kulisách pěti vinařství spojení vína a hudby v podání předních českých i slovenských interpretů. Sérii koncertů zahájí ve čtvrtek 11. července Čechomor ve znojemském vinařství Lahofer a Kandráčovci v Château Valtice. Hlavními hvězdami letošního ročníku jsou kapely Mig 21, Jelen, Wohnout nebo Queenie, David Koller, Lucie Bílá, Aneta Langerová nebo Hradišťan & Javory Beat. Ze Slovenska přijedou Horkýže slíže, No Name a IMT Smile. Premiéru si na festivalu odbude Vojtěch Dyk se svým novým projektem D.Y.K. i v rámci projektu Tros Discotequos. Do programu pořadatelé zařadili i talkshow 7 pádů Honzy Dědka.

„Jsme moc rádi, že projekt, který vznikl v době pandemie covidu jako alternativa k velkým hudebním akcím, které se nemohly konat, si našel své fanoušky a usadil se na tuzemské hudební scéně,“ podotkl jeden z pořadatelů akce Tomáš Staněk.

Věrný dosavadním lokacím zůstane při svém sedmém ročníku festival Přehrady Fest, který se 2. a 3. srpna vrátí do Vranova nad Dyjí, naváže 10. srpna jednodenní zastávkou ve Veselí nad Lužnicí a skončí 23. až 24. srpna na Seči. Na festivalu vystoupí Divokej Bill, Pokáč, UDG, Poletíme, Sofian Medjmedj a další. Tradiční součástí Přehrady Festu zůstává doprovodný program pro celé rodiny s maskotem Pigym. Na Vranovské pláži bude návštěvníky čekat lanový park, paintball, bumperball, vodní fotbal, aquazorbing, vodní skluzavka, půjčovna koloběžek, kol, elektrokol, oblíbených paddleboardů, šlapadel a elektrolodí.

Festival TrutnOFF, který se loni po sedmi letech vrátil z Brna do domovského Trutnova, v termínu od 22. do 25. srpna nabídne hudbu různých žánrů i oslavu Dne nezávislosti Ukrajiny. K již dříve potvrzené legendě britské nezávislé scény The Jesus and Mary Chain, folk-punkovým Flogging Molly, hardcorovým Walls Of Jericho nebo představitelům africké world music NDOX Electrique přidali pořadatelé další vystupující. Mezi ně patří punkoví UK Subs, ukrajinská folk elektronická skupina Go_A nebo písničkář Tomáš Klus. Na čtyřdenní přehlídce na trutnovském Bojišti vystoupí na šedesát kapel. Multižánrový charakter festivalu potvrdí koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers.

Podíl.