Události: Výpadky léků pokračují, firmy by je chtěly prodávat dráž (zdroj: ČT24)

Výpadky léků pokračují. Ministerstvo zdravotnictví aktuálně řeší problém s výrobcem, který chce výrazně omezit dodávky jednoho léčiva na předpis pro chronicky nemocné. Měsíčně se ho v Česku spotřebuje 60 tisíc balení. O jaký lék přesně jde, ale resort tají. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) téma otevřel na jednání rady ministrů v Bruselu. Požaduje, aby státy výrobcům neustupovaly a v lékové politice postupovaly koordinovaně.

„Když dál jednáme s tou firmou, tak ona nám řekla – to omezení by možná nebylo, když zvýšíte cenu toho léku čtyřnásobně, přičemž jeho cena odpovídá průměru v EU. Budu chtít, aby to Evropská komise a Evropská unie tvrdě řešily, protože toto opravdu není možné. To se hodně blíží vyděračským praktikám,“ je přesvědčený Válek.

Zástupci farmaceutických společností ale dlouhodobě upozorňují, že maximální ceny, za které firmy mohou uvést lék na český trh, jsou nízké. Výrobcům se tak dodávky nevyplatí. Ceny léčiv přitom stejně rostou, platí to ale hlavně u volně prodejných léků.

Například u antibiotik v poslední době doplatky nijak skokově nevzrostly, lidé tak musí obvykle sáhnout do peněženky pro částku odpovídající několika desítkám korun. To, že ceny léků na předpis rostou, ale pomaleji než třeba ceny potravin nebo bydlení, ukázala analýza, kterou si výrobci medikamentů nechali zpracovat.

„U léků na předpis není možné, aby si výrobci nebo dodavatelé promítli veškeré zvýšené náklady do prodejní ceny toho léčivého přípravku. Důvodem je, že Česká republika poměrně efektivně ceny léků reguluje,“ vysvětluje ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel.

Menší balení, ale vyšší cena

To u volně prodejných léčiv, jejichž cenu stát „nehlídá“, může být zdražení patrnější. Někteří výrobci zase zmenšili velikost balení – to se týká třeba hojně užívaných tablet na bolest, přičemž podle lékárníka Petra Sedláka i tak cena balení stoupla.

A nejde tedy jen o cenu. I nadále musí pacienti počítat s tím, že některé léčivé přípravky nemusí být v lékárnách dostupné. „V současné době se potýkáme s výpadkem jednoho z nejběžněji předepisovaných inhalátorů. Na některých lékárnách už dochází zásoby známé antibiotické masti a pacienty teď momentálně trápí nedostatek jiných kapiček na bolest,“ vyjmenovala Markéta Kerhartová, vedoucí lékárnice v jedné z poboček velké sítě lékáren.

Zásoby se v jednotlivých lékárnách liší. Pacientům tak často nezbývá nic jiného než jich obejít víc.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.