Po suchém létě nastaly houbařské žně i na Slovensku. V pondělí se v lese mimořádně zadařilo čtyřletému chlapci, který na Liptově našel rekordní hřib dubový. Jak popsal otec Dominik Hančík, když ho doma pořádně změřili, zjistili, že jde o královský úlovek.

„Dubák vážil něco přes dva kilogramy, obvod klobouku byl 105 centimetrů a průměr klobouku 40,5 centimetru. A hřib byl naprosto zdravý,“ řekl slovenskému deníku SME.

Jakmile malý Dominik v lese obrovský hřib našel, vykřikl. Když k němu přiběhl tatínek, křičel také. A přicházející maminka rovněž.

Po nálezu si obrovského „praváka“ nejdřív dobře vyfotili, pak jej důkladně vytáhli a znovu vyfotografovali. „Nejdřív jsme hřib zanesli k našim kolům a šli hledat další houby. Pak jsme asi 15 minut přemýšleli, jak ho na těch kolech převezeme. Ani jeden z nás neměl v batohu místo. Takže jsme museli vyndat všechny houby, které jsme už v batohu měli. Polovinu z nich jsme dali kamarádovi, kterého jsme potkali na horách. Nakonec se do batohu snad na milimetr vešel,“ vysvětlil otec.

„Už se nám podařilo najít krásné hřiby, ale takhle obrovský ještě nikdy. Myslím, že to bude určitě jeden z největších v zemi,“ řekl a dodal, že na houbách našli dalších 20 hřibů dubových, ale žádný se velikostí nepřiblížil rekordnímu nálezu jeho syna.

Rekordní hřib dubový ze slovenského Liptova. | Foto: Deník SME / Dominik Hančík (se souhlasem k užití)

Nyní se hřib rekordman už suší doma u Hančíkových. „Až bude usušený, dáme ho do speciálních sklenic a rozdáme rodině a známým. Samozřejmě si část také necháme, budeme ho dávat do vánoční kapustnice,“ doplnil Dominik Hančík.

Pyšný otec také rozeslal fotografie synova nálezu přátelům a rodině. „Snímek synovi zarámujeme a už se také těší, až bude v novinách,“ uzavřel otec.

Rekordní hřib dubový ze slovenského Liptova. | Foto: Deník SME / Dominik Hančík (se souhlasem k užití)

Podíl.
Exit mobile version