Aktual.: 26.10.2024 22:22

Frýdlant (Liberecko) – Strašidla a přízraky dnes ovládly Hrad a zámek Frýdlant na Liberecku. Pro rodiny s mladšími dětmi tam připravili Ples strašidel, na prohlídce se mohly potkat s bílou paní, zbrojnoši a dalšími pohádkovými postavami. Pro starší děti a dospělé organizátoři připravili v potemnělém areálu setkání s přízraky, a kdo nechtěl na prohlídku, mohl si užít atmosféru nočního hradu osvětleného svíčkami. Poslední akce sezony přilákala desítky lidí, provoz tím ale nekončí. Otevřeno je až do neděle 3. listopadu, řekl ČTK kastelán Jiří Holub.

Frýdlant má tisíciletou historii a stejně jako jiné památky i on má svá strašidla. „Frýdlant má svoji černou paní, mluví se tak o Kateřině z Redernu, která se do rodiny přivdala od rodiny Šliků. O té se povídá, že se tady zjevuje. V pověstech se píše, že byla krutá, ale spíš se snažila přežít bez svého manžela, který panství zadlužil. Musela zvedat daně a dělat další takové ty nepopulární kroky,“ poznamenal Holub. Podle pověstí ale třeba služebnou, o které se domnívala, že jí ukradla prstýnek, donutila k sebevraždě, žebráka vzala cestou do kostela křížem po hlavě a on pak zemřel.

O původně gotickém hradu Frýdlant se historické prameny zmiňují už v první polovině 13. století. O věži na ostrohu nad řekou Smědou jsou však písemné zmínky ještě starší – z roku 1014. Prvními majiteli Frýdlantu byli páni z Dubé, později ho získali Redernové stejně jako nedaleký Liberec. Po bitvě na Bílé hoře přešly frýdlantský zámek i panství do vlastnictví Albrechta z Valdštejna, který je koupil za 150.000 zlatých. Po jeho smrti Frýdlant v roce 1634 získali od císaře Gallasové.

Zámek je nejdéle přístupnou památkou bývalého Rakousko-Uherska. Veřejnosti ho otevřeli už v roce 1801 poslední vlastníci, jimiž byli Clam-Gallasové. Bylo to pouhé tři roky po zpřístupnění areálu Versailles. Před letošní sezonou prodělaly interiéry hradu a kastelánského křídla zásadní proměnu. Hradní muzeum se vrátilo do podoby z doby svého vzniku v roce 1801. Přibyla pátá prohlídková trasa, v kastelánském křídle představuje zemského maršálka Kristiána Kryštofa Clam-Gallase, který se jako majitel panství zasloužil i o vznik Lázní Libverda.

Hrad a zámek Frýdlant je rozlehlým a architektonicky pestrým komplexem na čedičové skále nad Smědou. Areál tvoří středověký hrad a renesanční zámek. Loňská sezona byla rekordní, když areál navštívilo přes 66.200 lidí, letos jím do konce září prošlo přes 54.500 návštěvníků, což je zhruba o desetinu méně než za stejné období minulého roku.

Státní hrady a zámky budou otevřeny o podzimních prázdninách denně až do 3. listopadu. Pak už bude v Libereckém kraji možné navštívit jen zámky Sychrov a Zákupy, které nabízejí zimní prohlídky. Na Sychrově budou navíc v závěru listopadu tradiční vánoční trhy, Sychrov, Zákupy a Grabštejn nabídnou také speciální vánoční nebo adventní prohlídky vyzdobených interiérů.

Podíl.