Aktual.: 3.10.2024 15:59

Praha – Hokejisté New Jersey a Buffala si dnes poprvé zatrénovali v O2 areně, kde v pátek a v sobotu otevřou novou sezonu NHL. Oživením pro ně byla návštěva dětí z klubů z Prahy a okolí včetně Letňan, jejichž odchovancem je útočník Sabres Lukáš Rousek. Z atmosféry na tribunách byly oba týmy nadšené a těší se na to, jaká bude kulisa na zápasech.

Se svými svěřenci nechyběl na tréninku ani Rouskův otec Martin. Bývalý útočník Sparty, Litvínova, Karlových Varů, Slavie a Havířova trénuje v Letňanech kategorie 3. a 6. třídy. „Bylo to super. U dětí vidíte, jak je to baví a motivuje dál. Jsem rád, že trénink pro ně mohl být a mohly se podívat na ty nejlepší hráče,“ řekl novinářům Lukáš Rousek.

„Byl to úžasný pocit, když jsem přišel na led a všechny děti začaly skandovat moje jméno. Užili jsme si tréninky hlavně s Rousím. Bylo to skvělé. Zatím nejkrásnější moment, co jsem tady. Jsem rád, že jich přišlo tolik. Doufám, že jsem se mohl každému nějak přizpůsobit a podepsat,“ prohlásil další hráč Buffala Jiří Kulich.

Jako první vyjeli na led Devils a hlavní hvězdou pro fanoušky byl útočník Ondřej Palát, dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru s Tampou Bay a letošní mistr světa z Prahy. V pondělí a ve středu oba celky trénovaly v Icerinku ve Strašnicích.

„Je skvělé vidět tolik dětí a fanoušků, jak nadšeně povzbuzují. Hodil jsem jim několik puků. Je to úžasný pocit, jak jsou z toho nadšení,“ uvedl Palát.

Podpory si cenil. „Znamená to hodně. Je to o to výjimečnější, protože jsme tu vyhráli mistrovství světa. Celá Česká republika to sledovala. Pro hodně dětí je to první taková zkušenost. Jsou z toho nadšené. Je to skvělé pro rozvoj hokeje,“ konstatoval třiatřicetiletý útočník.

„Pro takové maličkosti, jako když jim někdo dá hokejku nebo se podepíše, ujdou dlouhou cestu. Pro nás je to maličkost, pro ně to nechci říct úplně okamžik, co jim změní život, ale obrovský zážitek. Pamatuju, že když jsem byl dítě a někdo mi hodil puk, tak jsem byl nadšený a měl jsem ho vystavený nad postelí. Je skvělé něco takové udělat pro děti,“ řekl Palát.

Velkou osobností je Palát i v šatně Devils, kam zamířil po dlouholetém působení v Tampě Bay před dvěma roky. „Vyhrál všechno. Ví, co to všechno obnáší. Mít ho kabině je dar. Všichni vidí, jaký je, jak pracuje na ledě i mimo něj. Je to daleko lepší ho mít v týmu, než hrát proti němu. Je to nejlepší spoluhráč, jakého si můžete představit. Takového chcete mít v kabině,“ uvedl švýcarský útočník Nico Hischier, jednička draftu z roku 2017.

Kulich s Rouskem o své místo na výsluní v NHL bojují. V tréninku Buffala jsou mimo zápasové formace a na ledě si znovu přidávali. „Trenéři chtějí, abychom se soustředili stoprocentně na trénink. Dělali ty věci, co dělá tým normálně, plus si něco samozřejmě přidávali. Některé věci my jako pátá lajna tolik neděláme, tak abychom zůstávali déle a něco pilovali,“ řekl Rousek, který trénuje ve žlutém s Kulichem a Kanaďanem Peytonem Krebsem.

Někteří hráči obou klubů už atmosféru v Praze poznali při mistrovství světa. „Někteří kluci se ptali. Ale třeba kluci z Kanady, kteří tu byli na mistrovství světa, tak už vědí, co je čeká,“ uvedl Rousek.

Podíl.