Komerční prezentace Aktualizace: 2.07.2024 19:05

Karlovy Vary – Pro Nadaci Jakuba Voráčka je partnerství s letošním ročníkem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech velkým zviditelněním. Nadace podporuje pacienty s roztroušenou sklerózou a spojení s festivalem v Karlových Varech jí přináší nemalé finanční prostředky. Hokejistova sestra Petra Klausová, která se sama s roztroušenou sklerózou léčí, ČTK řekla, že peníze nadace přerozděluje mezi pacienty, kteří si o podporu požádali. Nadace za devět let působení přerozdělila už více než 21 milionů korun.

„Pro nás za všechny v nadaci je to nesmírná čest, projev důvěry v naši práci, bezmála desetileté, a je nám velikou ctí tady toho být letos součástí. Pro nadaci to určitě bude přínos, vizibilita bude obrovská, sociální sítě jedou na 150 procent. A v co pevně doufáme, že ten, kdo o nás doposud neslyšel, se o nás touto cestou dozví. Určitě to bude velká částka, která bude na konto nadace po festivalu připsána,“ řekla Klausová. Jedním z hlavních důvodů, proč s bratrem nadaci před devíti lety založili, podle ní bylo přitáhnout díky Jakubovi a jeho jménu pozornost k problematice této nemoci.

„Finanční prostředky pro nadaci získáváme na festivalu spoustou aktivit, ať už festivalových partnerů nebo i dalších společností a organizací tady. Nadaci se připisují peníze třeba za každý trefený puk při střelbě na branku, nadace ČEZ připisuje peníze za kilometry, které našlapou festivaloví hosté na půjčených kolech. Tato částka rychle roste, už je tam kolem 50.000 po pěti dnech festivalu. Od partnera Mattoni jsme dostali šek na 103.000, máme i spolupráci s módní návrhářkou Tamarou Kotvalovou, která měla i v rámci festivalu přehlídku a darovala nadaci šek na 200.000 korun. Prodáváme tady ve stánku nadační ‚merch‘ s klukem Pukem, je možnost i podepsání věcí přímo Jakubem. Měla by být vydražena i velká lahev šampaňského, která je podepsaná americkým hercem Viggo Mortensenem, prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou i spoustou dalších hostů. Zájem o podporu Nadace Jakuba Voráčka je ohromný,“ řekla výkonná ředitelka nadace Lenka Knisley Dominiková.

„V Karlových Varech zatím na filmy nestíháme chodit, jen Jakub byl na zahajovacím westernu Až na konec světa, ten se mu líbil, má kovbojky rád. Má tady spoustu rozhovorů, dnes natáčí podcast. Já trávím většinu času tady na stánku. Několikrát už se nám tu stalo, že přišli pacienti s konkrétními dotazy a požadavky, to se snažíme analyzovat a přispět konkrétní radou,“ dodala Klausová.

Ročně Voráčkově nadaci dorazí zhruba 1000 žádostí. Žadatelé o podporu se na ni obracejí i opakovaně. Jednotlivé příspěvky jdou pacientům třeba na zakoupení invalidního vozíku, úhradu léčby, na asistenta, na asistenční psy, úhrady za fyzioterapie nebo psychoterapie. Podle Dominikové je v ČR 23.000 diagnostikovaných pacientů s roztroušenou sklerózou a každý rok přibude 700 až 800 nových.

Karlovarský festival poskytuje každý rok prostor pro prezentaci vybrané neziskové společnosti. V loňském roce byl tímto partnerem festivalu herec Ivan Trojan, patron neziskové organizace Klub nemocných cystickou fibrózou.

Podíl.
Exit mobile version