Aktualizace: 24.05.2024 14:26

Nové Město na Moravě – Za velkou výzvu a šanci označil trenér Luca Bormolini angažmá u českých biatlonistek. Sedmatřicetiletý Ital, který po sezoně nahradil Nora Egila Gjellanda, absolvoval s reprezentačním týmem první tréninky a přeje si v něm vytvořit pozitivní atmosféru. V rozhovoru na webu Českého biatlonového svazu řekl, že chce ke každé závodnici přistupovat individuálně.

„Myslím si, že holky mají opravdu velký potenciál uspět. A mým cílem je připravit jim co nejlepší podmínky, aby tenhle potenciál mohly naplnit. Už po pár dnech jsem poznal, že jsou hodně motivované a chtějí na sobě pracovat,“ řekl Bormolini.

Starší bratr bývalého italského biatlonisty Thomase Bormoliniho, který je partnerem bývalé biatlonistky Evy Puskarčíkové, působil dosud u národních týmů Austrálie, Jižní Koreje a Nového Zélandu. Nad nabídkou českého svazu dlouho nepřemýšlel.

„Zaprvé rád vyhrávám. Myslím, že se mi podařilo dosáhnout na dobré výsledky, ale byl to vždy posun z 0 na 80 procent. Teď bych chtěl udělat krok z 80 nebo 90 procent na sto. Tedy až k vítězství,“ uvedl Bormolini. „Na začátku jsem potřeboval holky dobře poznat a zjistit, kde jsou jejich silné a slabé stránky. Navíc jsem sám podrobně zkoumal data, jejich úroveň na lyžích i na střelnici,“ doplnil.

Na začátku trenérské kariéry se inspiroval italským systémem, během desetileté praxe si však vytvořil vlastní. V přípravě se chce věnovat každé závodnici zvlášť. „S někým se soustředíme na techniku běhu, s někým jiným na střelbu. Teď chci co nejlépe poznat všechny holky, abychom mohli individualizovat jejich trénink. To pro mě je klíčový faktor,“ uvedl.

Členkami A-týmu byly v minulých letech hlavně Markéta Davidová, Tereza Voborníková, Jessica Jislová či Lucie Charvátová. „Určitě nepůjdeme cestou stejného tréninku pro všechny. Mezi sportovci jsou nejen výkonnostní, ale i osobnostní rozdíly. Každý je jiný a my musíme být schopní dostat každého do komfortní pozice, abychom mohli dobře spolupracovat,“ doplnil Bormolini.

Věří, že mu pomohou také zkušenosti z přechozích štací. Působí také jako školitel v akademii Mezinárodní biatlonové unie (IBU). „Sám se díky IBU akademii pořád učím a získávám nejnovější poznatky. Vedle toho jsem několikrát pracoval přímo pro IBU jako trenér na mezinárodních kempech v Jižní Americe, na Novém Zélandu nebo v Austrálii,“ řekl Bormolini.

V týmu chce vybudovat pozitivní a otevřenou atmosféru. „Sportovci jsou lidé a podle toho s nimi musíte zacházet. Musíte s nimi komunikovat, rozumět jejich potřebám. Vytvořit vztah, kde si vzájemně dáváte zpětnou vazbu. Nemám rád, když trenér řekne: Tohle je náš systém a ty ho budeš následovat. Jsem hodně otevřený diskuzi. Chci pro každého sportovce najít tu nejlepší cestu, analyzovat jeho silné a slabé stránky a pak společně pracovat na zlepšení,“ podotkl italský kouč.

Pomáhat mu v roli dalšího trenéra bude bývalý juniorský reprezentant Lukáš Dostál. Oba kouči si již rozdělili role. „Lukáš bude víc na střelnici a já se budu zase víc věnovat technice běhu a fyzické přípravě. Je to mladý trenér, který ale ví, co dělá. Má také velkou motivaci. Je to pozitivní člověk, kterému záleží na týmu. Snaží se hodně komunikovat se sportovci a vytvářet pozitivní atmosféru,“ dodal Bormolini.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.