Aktual.: 21.10.2024 17:26

Praha – Hokejová utkání pod širým nebem se v prosinci v Praze na Letné neuskuteční. Organizátoři akce Winter Hockey Games 2024 to dnes oznámili v tiskové zprávě s tím, že hledají nový termín. Důvodem odložení série zápasů je malý zájem fanoušků a slabý předprodej vstupenek.

„Rok 2024 byl doslova nabitý velkými sportovními událostmi, což se v kombinaci s ekonomickým vyčerpáním společnosti a pozdě spuštěnou marketingovou kampaní projevilo v prodeji vstupenek,“ uvedla jednatelka pořadatelské společnosti Eniva Andrea Barsóny.

Akce plánovaná na 5. až 8. prosince byla podle ní připravená. „Nicméně jsme byli postaveni před důležité rozhodnutí, jestli jít do rizika finanční ztráty anebo při pořádání výrazně osekat náklady, což jsme ale nechtěli, protože chceme fanouškům přinášet zážitky na maximální úrovni,“ řekla Barsóny.

Součástí Winter Hockey Games měly být zápasy české extraligy Plzně s Českými Budějovicemi a Sparty s Kometou Brno či prvoligový souboj Slavie se Vsetínem. Hrát se měly také duely nejvyšší německé soutěže mezi Wolfsburgem a Mnichovem, slovenské extraligy Slovan Bratislava – Košice či exhibice legendy Česko – Výběr světa.

„Protože víme, že pro hokejové fanoušky jsou podobné akce atraktivní, byli jsme projektu nakloněni a snažili se ve spolupráci s kluby organizaci akce maximálně podpořit. Právě kvůli fanouškům nás toto oznámení pořádající agentury velmi mrzí,“ uvedl ředitel extraligy Martin Loukota.

Vedení soutěže již oznámilo, že zápas Sparty a Brna se uskuteční v řádném termínu 26. kola v neděli 8. prosince v 02 areně. Termín pro duel 25. kola mezi Plzní a Českými Budějovicemi teprve určí.

Zrušení akce zaskočilo bývalého hvězdného útočníka Patrika Eliáše, který byl společně s Jakubem Voráčkem ambasadorem akce a měl na starosti složení týmů pro exhibiční zápas.

„Je velmi složité se k celé záležitosti vyjadřovat a velmi mě to mrzí, neboť jako ambasador projektu jsem se moc těšil na všechny zápasy pod širým nebem. A speciálně pak na legendy, kde se nám s Kubou podařilo oslovit celou řadu našich bývalých skvělých spoluhráčů z NHL“ řekl Eliáš.

Voráček ale rozhodnutí organizátorů podpořil. „Vím, že Česká republika je světově vyhlášené místo pro hokejové akce a sám jsem měl možnost, to několikrát zažít. Zůstávám jako ambasador společně s naší Nadací Jakuba Voráčka v kontaktu s organizačním výborem a budeme společně řešit všechny další možnosti,“ uvedl Voráček.

Zakoupené vstupenky zůstávají podle organizátorů v platnosti i na nový termín. Po jeho oznámení je bude možné využít na již zakoupený zápas, vyměnit nebo vrátit.

Aktuální problémy Winter Hockey Games nejsou první. Akce se měla původně uskutečnit již v roce 2020 ve Špindlerově Mlýně pod sjezdovkou ve Svatém Petru. Před čtyřmi lety se na ní měly představit tehdy prvoligové Kladno s hrajícím majitelem Jaromírem Jágrem proti Vrchlabí a extraligové týmy Hradce Králové se Spartou. Dvakrát ale byla akce odložena kvůli pandemii koronaviru a vládním opatřením. Částečnou náhradou byl poté exhibiční Souboj legend v O2 areně, který připomněl český triumf na olympiádě v Naganu.

Podíl.