Ostrava – Slovenští hokejisté porazili na mistrovství světa v Ostravě Kazachstán 6:2 a ve svém druhém vystoupení na turnaji poprvé bodovali. Švédové zdolali Polsko 5:1 a s plným počtem šesti bodů jsou v čele skupiny B. Lotyši porazili Francii 3:2 v prodloužení.

Slováci porazili Kazachstán 6:2 a získali první body

Slováci porazili na mistrovství světa v Ostravě Kazachstán 6:2 a ve druhém utkání skupiny B poprvé bodovali. Kazaši nenavázali na výhru nad Francií. Klíčový náskok si Slováci vypracovali již v první třetině, ve které třikrát skórovali. Dvě branky vstřelil Martin Pospíšil, tři body za gól a dvě asistence si připsal Libor Hudáček.

Kanadský trenér slovenské reprezentace Ramsay udělal po páteční porážce jedinou změnu v sestavě, do čtvrtého útoku zařadil místo Daňa jiného krajánka z české extraligy Faško-Rudáše.

„První zápas nebyl takový, jak jsme si představovali. Podívali jsme se na video a koukli se, jak hraje Kazachstán. Řekli jsme si, že musíme diktovat tempo hry a dát jako první gól. A myslím si, že se nám to povedlo. Za 60 minut jsme je nepustili do velkých šancí a své jsme proměnili,“ řekl Pospíšil novinářům.

Slováci byli od začátku aktivnější a tlačili se do útoku. Prosadili se ve 13. minutě v první přesilové hře. Nemcovu střelu dorazil za záda brankáře Šutova Pospíšil. „Dnes byly přesilovky z naší strany lepší. Máme skvělé hráče, kteří dokážou kombinovat a na mě zůstala černá práce před brankou. Tak to ale je,“ uvedl Pospíšil.

V pokračujícím tlaku slovenští hráči rychle udeřili podruhé. Jen o 34 sekund později se tvrdou ranou prosadil Faško-Rudáš. Liberecký útočník trefil střední tyčku v brance, od které se puk odrazil zpět do hry a Šutova z dorážky překonal i Grman. Rozhodčí po kontrole u videa uznali jako gólovou už první situaci. „Věděl jsem, že byl puk v brance a od střední tyčky šel ven. Byl to nacvičený signál,“ řekl Martin Faško-Rudáš.

Grman byl v 16. minutě blízko další brance, Šutova ale nepřekonal. Vydařenou první třetinu Slováků korunoval po rychlém protiútoku a přečíslení dva na jednoho Sukeľ.

Ve druhé části Kazaši vyrovnali hru a v signalizované početní výhodě se jim podařilo zásluhou Asetova snížit. Uklidnit Slováky mohl aktivní Sukeľ, podruhé se mezi střelce ale nezapsal. Šutov jeho střelu akrobaticky vyrazil hokejkou a připsal si zákrok zápasu. Připravenost musel předvést i Škorvánek, jehož prověřili Bojko a Omirbekov.

Ve 29. minutě zastavil Kelemenův brejk jen za cenu faulu Beketajev, Slováci dostali výhodu trestného střílení, které Hudáček proměnil. „Zapomněl jsem na to, že mě zná a ví, co budu dělat. Byl to trochu haluzák, ale jsem rád, že mu to propadlo,“ pousmál se Hudáček.

Kazaši mohli duel zdramatizovat v přesilových hrách, druhý gól ale nepřidali. Slovensko tak utkání bez problémů dovedlo do vítězného konce.

V úvodu třetí třetiny se v roli nahrávače předvedl Hudáček, jenž nejprve připravil gól pro Pospíšila a poté pro Cingela. Po šesté inkasované brance přenechal Šutov místo v brance Bojarkinovi. Škorvánka v 52. minutě překonal Omirbekov, zopakovat loňskou výhru nad Slovenskem na MS se ale Kazachstánu nepodařilo.

Švédové porazili Polsko 5:1 a vedou skupinu

Švédští hokejisté porazili na mistrovství světa v Ostravě Polsko 5:1, po dvou utkáních mají plný počet šesti bodů a jsou v čele skupiny B. Dvěma góly a asistencí se na výhře nad nováčkem mezi elitou podílel obránce Erik Karlsson.

„Když se řekne Polsko a hokej, tak to k sobě pořád moc nejde. Mají ale dobrý tým a dnes hráli dobře. Neusnadnili nám to, vytvořili si několik slibných šancí a využili nějaké naše chyby. Byl to dobrý zápas a jsme rádi, že jsme vyhráli,“ řekl švédský kapitán po utkání.

Vysoce favorizovaní Seveřané byli od začátku zápasu herně lepší, i Polsko ale mělo šance. Po první Lundeströmově příležitosti mohl otevřít skóre Pas, brankáře Gustavssona ale nepřekonal.

Ve 4. minutě se Švédsko dostalo do vedení, když si přihrávku Marcuse Johanssona nešťastně srazil do branky Kruczek. Vyrovnat mohl Kolusz, ale v koncovce neuspěl a vzápětí překonal brankáře Zabolotného Raymond, který potrestal polskou chybu v rozehrávce.

Švédové v sestavě s 17 hráči z NHL vědomi si své herní převahy v klidu kombinovali, měli jednoznačnou střeleckou převahu, zároveň se ale příliš netlačili do zakončení.

Na začátku druhé třetiny mohli snížit Dziubiński, Krezolek nebo Zygmunt, ani jeden z nich však vydařenou polskou pasáž gólově nezúročil. Ve 33. minutě přidal třetí švédskou branku tvrdou střelou k tyči obránce Karlsson.

Ve 43. minutě se Polsku podařilo snížit, když chybu favorita v rozehrávce potrestal Lyszczarczyk. Útočník, který byl v minulosti dvě sezony hráčem Třince a dříve působil i v mládeži v Chomutově, překonal Gustavssona nahozením zpoza branky.

Více zdramatizovat duel ale Poláci nedokázali. Při dvojnásobném trestu Górnyho naopak překonali Zabolotného Burakovsky a Karlsson.

„Když to bylo 3:1, bylo to výborné. Škoda čtyřminutové přesilovky na konci. Takové týmy to dokážou využít a předvedou své kvality,“ řekl Lyszczarczyk, který věří, že Polsko dokáže podobné výkony zopakovat v dalších zápasech. „Všichni víme, proč jsme tady. Chceme se udržet v elitní skupině. Máme před sebou ještě pár důležitých zápasů,“ dodal šestadvacetiletý útočník.

Lotyši vyhráli i podruhé v prodloužení

Lotyši porazili ve svém druhém utkání na mistrovství světa v Ostravě Francii 3:2 v prodloužení a stejně jako proti Polsku získali dva body do tabulky skupiny B. Zápas rozhodl opět kapitán Kaspars Daugavinš, který skóroval v čase 64:59. Francie po úvodní porážce s Kazachstánem získala první bod na turnaji.

Trenéři obou týmů udělali oproti předešlým utkáním změny v sestavě, v brance Francie místo v sobotu nejistého Ylönena nastoupil Junca.

Lotyši měli hned v úvodu výhodu přesilové hry, faul Chakiachviliho ale nepotrestali. Junca měl v první třetině více práce než Merzlikins, i zkušený lotyšský gólman ale musel řešit složitější situace.

Francii k vedení pomohla nedisciplinovanost soupeře. Při Zilově vyloučení bodl špičkou hole Batna útočníka Bellemarea, dostal pětiminutový trest a Lotyšsko ve dvojnásobném oslabení inkasovalo. Za Merzlikinsova záda prošla lehce tečovaná střela Da Costy. Následnou klasickou početní výhodu zkrátil faul Treilleho.

Druhý gól mohli Francouzi přidat v oslabení, jednička Columbusu v NHL si ale s šancí Brucheho poradila. Bellemareův nájezd poté zastavil Jaks faulem, který sudí nepotrestali. Na druhé straně mohl vyrovnat Rihards Bukarts, Junca ale nadále chytal výborně. V závěru druhé třetiny zlikvidoval i Abolsův pokus.

Útočník švédského Rögle se nakonec branky dočkal. Ve 43. minutě tečoval Freibergsovu střelu a vyrovnal. K otočení utkání pomohl Lotyšsku Galletův faul na Jakse, po kterém putoval francouzský bek předčasně do kabin. V dlouhé přesilovce nejprve trefil Daugavinš tyč, Robets Bukarts ale puk pohotově dorazil do branky.

Další gól mohl přidat Rihards Bukarts, ale Junca svůj tým podržel. Poradil si i s Egleho šancí. Ještě v oslabení byl blízko vyrovnání Kevin Bozon, Merzļikins ale jeho brejk zastavil. V 57. minutě už se z dorážky prosadil Bellemare.

I druhý zápas Lotyšska na turnaji se tak musel prodlužovat. Hned na začátku nastavení mohl rozhodnout Da Costa, svůj brejk ale nezakončil ideálně. Francie se poté ubránila ve dvouminutovém oslabení, sekundu před koncem prodloužení ale potrestal soupeřovu chybu v rozehrávce Daugavinš.

Skupina B (Ostrava):

Slovensko – Kazachstán 6:2 (3:0, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 12. Pospíšil (Nemec, Slafkovský), 13. Faško-Rudáš (Koch, Sukeľ), 18. Sukeľ (Faško-Rudáš, Gajdoš), 29. Hudáček z trest. střílení, 42. Pospíšil (Hudáček, Nemec), 46. Cingel (Hudáček) – 24. Asetov (Danijar, Muchametov), 52. Omirbekov (Michajlis, Danijar). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Kaukokari (Fin.) – Briganti (USA), Fuchs (Švýc.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 9109.

Sestavy:

Slovensko: Škorvánek – Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Koch, Gajdoš, Golian – Slafkovský, Hrivík, Cehlárik – Hudáček, Cingel, Tatar – Kelemen, Pospíšil, Regenda – Faško-Rudáš, Sukeľ, Kudrna. Trenér: Ramsay.

Kazachstán: Šutov (46. Bojarkin) – Metalnikov, Breus, Orechov, Danijar, Dichanbek, Beketajev, Koroljov, Gajtamirov – Rymarev, Šesťakov, Starčenko – Michajlis, Omirbekov, Savickij – Muratov, Muchametov, Panjukov – Rachmanov, Bojko, Asetov. Trenér: Mambetalijev.

Lotyšsko – Francie 3:2 v prodl. (0:1, 0:0, 2:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 43. Abols (Freibergs, Dzierkals), 52. Robets Bukarts (Daugavinš, Jaks), 65. Daugavinš – 17. Da Costa (Auvitu, Bertrand), 57. Bellemare (Da Costa). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Bjork – Yletyinen (oba Švéd.), Ondráček (ČR). Vyloučení: 2:5, navíc Batna – Gallet oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 8525.

Sestavy:

Lotyšsko: Merzļikins – Jaks, Zile, Čukste, Freibergs, Komuls, Mamčics, Cibulskis – Daugavinš, Abols, Dzierkals – Robets Bukarts, Batna, Krastenbergs – Indrašis, Egle, Rihards Bukarts – Tralmaks, Ansons, Gavars. Trenér: Vitolinš.

Francie: Junca – Gallet, Auvitu, Cantagallo, Chakiachvili, Llorca, Crinon, Thiry – Treille, Bellemare, Perret – Bertrand, Da Costa, T. Bozon – Simonsen, Boudon, Rech – Dair, Claireaux, K. Bozon – Bruche. Trenér: P. Bozon.

Švédsko – Polsko 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 4. M. Johansson (Hedman, Karlsson), 7. Raymond (Kempe), 33. Karlsson (Burakovsky, M. Johansson), 55. Burakovsky (Dahlin, Olofsson), 56. Karlsson (Hedman, Gustavsson) – 43. Lyszczarczyk. Rozhodčí: Tscherrig (Švýc.), Campbell – Wyonzek (oba Kan.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. Diváci: 8425.

Sestavy:

Švédsko: Gustavsson – Brodin, Dahlin, Karlsson, Hedman, Pettersson, Heed – Raymond, Eriksson Ek, Kempe – Burakovsky, Holmberg, M. Johansson – Zetterlund, Lundeström, Olofsson – Frödén, L. Johansson, Grundström – Friberg. Trenér: Hallam.

Polsko: Zabolotny – Kolusz, Wanacki, Kruczek, Wajda, Bryk, Górny, Kostek, Dronia – Wronka, Pasiut, Zygmunt – Michalski, Dziubinski, Krzysztof Macias – Fraszko, Pas, Lyszczarczyk – Krezolek, Walega, Urbanowicz. Trenér: Kaláber.

Tabulka:

1. Švédsko 2 2 0 0 0 10:3 6
2. Lotyšsko 2 0 2 0 0 8:6 4
3. Slovensko 2 1 0 0 1 10:8 3
4. USA 2 1 0 0 1 8:6 3
5. Kazachstán 2 1 0 0 1 5:7 3
6. Německo 2 1 0 0 1 7:10 3
7. Francie 2 0 0 1 1 3:6 1
8. Polsko 2 0 0 1 1 5:10 1
Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.