Aktual.: 21.10.2024 15:21

Praha – Přímý souboj o první místo nabídne úterní předehrávka 30. kola hokejové extraligy, v níž Pardubice přivítají doma Mladou Boleslav. Na programu je také dohrávka 9. kola, v níž se v Praze utkají Sparta a Vítkovice. Ostravané dosud odehráli jen deset utkání, zatímco všechny ostatní týmy jich mají na kontě dvanáct až čtrnáct.

Pardubičtí v neděli prohráli 1:2 v prodloužení na ledě Karlových Varů, bodovou sérii v extralize však prodloužili na sedm utkání. „Je to důležité. Každý ví, jaké jsou naše cíle. Víme to my, vědí to fanoušci, vědí to všichni. Jsme rádi za to, že body dokážeme alespoň takhle sbírat, ale jsou tam výkyvy. Pořád je na čem pracovat,“ uvedl útočník Jan Mandát.

Pardubice jsou za Litvínovem druhé jen o skóre, třetí Mladá Boleslav však má ze třetího místa pouze dvoubodové manko. Tříbodový zisk by tak Bruslaře katapultoval do čela. Ve vzájemných duelech však podlehli Dynamu osmkrát za sebou.

„Ukazujeme v každém zápase neskutečný týmový výkon. Leháme si do střel, jsme obětaví a bojujeme jeden za druhého. A k tomu všemu máme Dominika Furcha v bráně. Chceme být nohama na zemi a dál pracovat na sto procent. V Pardubicích nás čeká těžký zápas, bude to velká prověrka, ale doufám, že si třeba nějaký bod odvezeme,“ uvedl útočník David Dvořáček.

Sparta poslední dvě utkání ztratila, když po výprasku 0:5 v Hradci Králové uhrála v neděli v Brně alespoň bod při porážce 1:2 po nájezdech. V úterý se doma představí Pražané teprve počtvrté. „V Brně bylo zapotřebí zlepšit úplně všechno. Někdy to tak je. Hrajete výborně a nevyhrajete. Nedáváme hlavy dolů, výkon byl oproti pátku lepší a máme na čem stavět,“ prohlásil útočník Tomáš Hyka.

Ostravané mají za sebou velmi neobyčejný zápas v Hradci Králové, kde v neděli nastříleli sedm branek, přesto si po výsledku 7:9 neodvezli ani bod. Prohráli tak třetí zápas ze čtyř. „Dostat v zápase devět branek… To ani nevím, jak to nazvat. Samozřejmě jsme nespokojení s obrannou hrou, ale ten zápas byl zvláštní. Na obou stranách padaly zvláštní góly,“ konstatoval kouč Vítkovic David Bruk.

Statistické údaje před úterními zápasy hokejové extraligy:

Předehrávka 30. kola:

HC Dynamo Pardubice (2.) – BK Mladá Boleslav (3.).

Začátek: 18:00.

Vzájemný zápas v této sezoně: 5:2.

Nejproduktivnější hráči: Martin Kaut 13 zápasů/13 bodů (7 branek + 6 asistencí) – Dominik Lakatoš 11/9 (3+6).

Statistiky brankářů: Tomáš Vomáčka průměr 2,07 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 92,06 procenta, Roman Will 2,27, 91,28 a jednou udržel čisté konto – Dominik Furch 1,76, 92,17 a jednou udržel čisté konto, Jan Růžička 4,58 a 85,94.

Zajímavosti:

– Pardubice bodovaly sedmkrát za sebou a z toho čtyřikrát vyhrály.

– Dynamo doma zvítězilo čtyřikrát za sebou a ztratilo jediný bod.

– Mladá Boleslav vyhrála čtyři z posledních pěti zápasů.

– Bruslařský klub zvítězil venku ve třech z pěti utkání v sezoně.

– Pardubice ve vzájemných zápasech vyhrály osmkrát za sebou a ztratily jen dva body. Mladá Boleslav uspěla naposledy 25. září 2022, kdy zvítězila na ledě Dynama 3:2 v prodloužení.

 

Dohrávka 9. kola:

HC Sparta Praha (4.) – HC Vítkovice Ridera (10.).

Začátek: 18:30.

Nejproduktivnější hráči: Tomáš Hyka 12/10 (5+5) – Anthony Nellis 10/15 (8+7).

Statistiky brankářů: Josef Kořenář 1,26, 93,58 a čtyřikrát udržel čisté konto, Tomáš Volevecký 5,00 a 88,37 – Lukáš Klimeš 3,32 a 91,06, Lukáš Pařík 2,52 a 91,94.

Zajímavosti:

– Sparta po sérii tří vítězství dvakrát za sebou prohrála a získala jediný bod.

– Pražané se představí doma teprve podruhé z posledních deseti extraligových zápasů a celkově počtvrté v sezoně. Mají tam bilanci dvou výher a porážky.

– Vítkovice prohrály tři z uplynulých čtyř zápasů.

– Ostravané se představí venku popáté z posledních šesti duelů. Mimo svůj led vyhráli tři z pěti utkání v sezoně.

– Sparta vyhrála ve vzájemných soubojích pětkrát za sebou a neztratila ani bod. Vítkovice uspěly naposledy 4. listopadu 2022, kdy doma zvítězily 3:2.

– Do sestavy Sparty se může po jednozápasovém disciplinárním trestu za nesportovní chování v pátečním utkání v Hradci Králové vrátit útočník a kapitán pro domácí zápasy Miroslav Forman.

Podíl.