Aktual.: 11.10.2024 21:33

Olomouc – Hokejisté Olomouce vyhráli v 10. kole extraligy nad Třincem 2:0 a po třetím vítězství za sebou se posunuli na páté místo tabulky. Oceláři venku prohráli všech pět zápasů v nové sezoně a získali v nich jen dva body. Brankář Matěj Machovský, který v pondělí v Olomouci prodloužil smlouvu do konce sezony, v sedmém zápase za Hanáky vychytal první čisté konto.

První třetina nabídla vážnější šance jen během dvou přesilových her Olomouce, jinak se hrál spíše opatrný hokej s dobrou obrannou hrou obou týmů. V početní převaze domácí Fridrich z mezikruží trefil jen clonícího hráče před sebou, Káňův pokus skončil těsně vedle tyče a Plášek zamířil do brankové konstrukce.

Také druhá třetina nabídla šance až v přesilové hře Třince, jenže nadějný pokus Sikory vykopl Machovský betonem. V oslabení mohl naopak vstřelit branku olomoucký Doktor, ale ani nadvakrát Mazance nepřekonal. Z dobré pozice poté střílel hostující Dravecký jen do hrudi olomouckého brankáře a Teplého střelu zablokovali bránící hráči.

První branka tak padla až tři minuty před koncem druhé třetiny, kdy Kunc vybojoval puk u zadního mantinelu, předložil ho před branku Orsavovi, který zamířil přesně pod horní tyčku. Vzápětí se v úniku dvou proti jednomu ocitli Musil s Andělem. Prvně jmenovaný vzal zakončení na sebe, z dobré pozice však Mazancovu branku netrefil.

Na začátku třetí třetiny Třinec zvýšil aktivitu a už po minutě a půl Hudáček střelou z první jen těsně minul branku domácích. Ve druhé polovině třetí třetiny se hra znovu vyrovnala a Olomouci se podařilo odskočit do dvoubrankového náskoku. Branku vstřelil nejproduktivnější hráč domácích Fridrich, jenž úspěšně tečoval Rutarovu střelu od modré čáry.

Třinec v závěru sáhl k tříminutové hře bez brankáře, branku naděje už však vstřelit nedokázal.

Hlasy trenérů po utkání:

Jan Tomajko (Olomouc): „Bylo to vyrovnané utkání. Třinec měl hned na začátku vyloženou šanci a Machovský chytil jasný gól. Jeho výkon hráče uklidnil a začali jsme hrát dobře. S Třincem se ale nedá hrát tak, aby si nevytvořil žádnou šanci. Rozhodlo ale to, že jsme hráli výborně v obraně a Třinec si až tolik šancí nevytvořil. Zejména třetí třetina byla z naší strany přesně taková, jak by to mělo vypadat, když vedete 1:0 a chcete zápas dohrát bez chyb. Vážíme si třech vítězných zápasů v řadě a bodů, které jsme doposud získali, ale musíme i nadále zůstat pokorní.“

Zdeněk Moták (Třinec): „Musím domácím pogratulovat k výbornému výkonu i výsledku. Z obou stran to byl velice dobrý zápas. My jsme bohužel byli o krok pozadu ve většině situací, které volaly po zakončení. Nějaké šance jsme měli ve hře pět na pět, ale nepomohli jsme si přesilovými hrami, které jsou v takových vypjatých zápasech velice důležité. Bez vstřelené branky bohužel nemůžeme pomýšlet na dobrý výsledek. Soutěž je vyrovnaná a rozhodují v ní detaily. My zatím tyto detaily včetně přesilových her ve venkovních zápasech nemáme.“

HC Olomouc – HC Oceláři Třinec 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 37. Orsava (Kunc, Sirota), 52. Fridrich (A. Rutar). Rozhodčí: Jeřábek, Hradil – Blažek, Rampír. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 5338.

Olomouc: Machovský – T. Černý, Ondrušek, Řezníček, Sirota, A. Rutar, Korenčík, Škůrek – Doktor, Kusko, J. Káňa – Fridrich, Nahodil, Plášek – Orsava, P. Musil, Kunc – Ministr, J. Knotek, Anděl. Trenér: J. Tomajko.

Třinec: Mazanec – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Marian Adámek, Jank, Mrtka – Kurovský, P. Vrána, Cienciala – L. Hudáček, Miloš Roman, Daňo – Addamo, Sikora, Teplý – Hrehorčák, Čacho, Dravecký. Trenér: Moták.

Podíl.