Aktual.: 5.10.2024 19:17

Praha – Hokejisté New Jersey bez útočníka Ondřeje Paláta porazili v Praze Buffalo i podruhé. Devils po páteční výhře 4:1 tentokrát po obratu triumfovali 3:1. Vítězný gól před 16.722 diváky v O2 areně zaznamenal Paul Cotter, jenž navázal na páteční dvoubodové představení. Dvě asistence v utkání NHL Global Series si připsal jeho spoluhráč Jack Hughes.

Třiatřicetiletý Palát opustil tým kvůli narození druhého potomka. „Rodina je v těchto momentech prvořadá. Ondřej je skvělý otec a spoluhráč. Všichni jsme chápali, že chce být s rodinou, tým mu vyšel vstříc. Taková kapacita a hráč jako on chyběl. Určitě to byla ztráta,“ řekl slovenský útočník Tomáš Tatar na tiskové konferenci.

Oproti úvodnímu duelu se v dresu Buffala představil Jiří Kulich a odehrál druhý zápas NHL v kariéře. Do statistiky plus/minus si připsal dva záporné body. Jeho spoluhráč a další český forvard Lukáš Rousek zůstal znovu na tribuně.

Na druhé utkání zavítalo v porovnání s pátkem o téměř 200 diváků méně. Americkou a českou hymnu tentokrát zazpívala Anna Slováčková. Slavnostní buly po Jaromíru Jágrovi, jenž se ho ujal v pátek, vhodil dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru s Devils Patrik Eliáš. Bývalý útočník vévodí historickému klubovému pořadí nejen v počtu bodů, ale i branek a asistencí.

„Pro mě to samozřejmě byla obrovská pocta, výjimečné v tom, že můj tým, Devils, je tu před českým publikem. Opět dokazujeme to, že máme výborné fanoušky,“ prohlásil Eliáš v rozhovoru pro Nova Sport. „Je tady spousta mých kamarádů, hlavně z managementu, už ne tolik na ledě. Mít je tady a slyšet od nich superlativy o Praze, jak je krásná a jak si ji užívají… To je krásné slyšet. Jsem pyšný na to, že jsem Čech,“ uvedl osmačtyřicetiletý Eliáš.

Aktivnější bylo ze začátku New Jersey, Hughes ale Leviho z úhlu nepřekonal stejně jako Bratt z mezikruží po odrazu od hrazení. Na rozdíl od úvodního duelu se diváci dočkali rvačky, rukavice shodili Dillon s Tuchem, první jmenovaný protihráče z Buffala povalil na led. Předcházel tomu ostrý hit Dillona na Peterku, po němž útočník Buffala zamířil do útrob haly a na ledě se už neobjevil. „Byl diagnostikován s otřesem mozku,“ konstatoval trenér Sabres Lindy Ruff.

Skóre se poprvé změnilo až v 29. minutě. Devils nejprve neproměnili přečíslení dva na jednoho a Sabres z následného protiútoku udeřili, když po nepřehledné situaci na brankovišti dotlačil puk za brankáře Allena Thompson.

Po individuálním průniku mohl snížit Cotter, jenže zblízka minul.New Jersey trvala odpověď necelé čtyři minuty: Casey v přesilovce vystřelil z kruhu přesně pod horní tyč a srovnal. Obrat měl na hokejce Bratt, ze samostatného úniku však Leviho nepřekonal.

Značnou střeleckou převahu zužitkovali Devils v 48. minutě. Hughes si odstavil Samuelssona, nahrál najíždějícímu Cotterovi a ten se tváří v tvář Devinovi nemýlil. Americký útočník skóroval v Praze podruhé, v pátek vedle branky zaznamenal i přihrávku. V 55. minutě přidalo New Jersey pojistku. Bratt obkroužil branku a nahrál Meierovi, jenž pohodlně zakončil. Blízko ke kontaktnímu gólu se ocitl Tuch, ale trefil tyčku.

Na oslavu vítězství Devils tak stejně jako v pátek zazněla píseň Glory Days od amerického zpěváka a rodáka ze státu New Jersey Bruce Springsteena, který příští rok v červnu vystoupí v pražských Letňanech. „Výsledky ještě vylepšují dojem z celé akce. Praha je krásná. Vracet se domů se čtyřmi body a s tím, kolik času jsme spolu strávili, je hodně cenné,“ mínil Tatar.

Nejslavnější hokejová liga světa se do české metropole vrátila po dvou letech a celkově se zde hrála popáté. V Praze odstartovala základní část, v Severní Americe se soutěž rozjede v úterý. V Evropě se v této sezoně NHL představí i úřadující vítěz Stanley Cupu Florida a Dallas, 1. a 2. listopadu se utkají v Tampere.

New Jersey Devils – Buffalo Sabres 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 32. Casey (Haula, Noesen), 48. Cotter (J. Hughes), 55. Meier (Bratt, J. Hughes) – 29. Thompson (Greenway, Tuch). Rozhodčí: Lee, Hebert – Kovachik, Cormier. Vyloučení: 2:4, navíc Dillon – Tuch oba 5 min. Využití: 1:0. Střely na branku: 37:18. Diváci: 16.722. Hvězdy zápasu: 1. Casey, 2. J. Hughes (oba New Jersey), 3. Levi (Buffalo).

New Jersey: Allen – Hamilton, Dillon, Kovacevic, Siegenthaler, Nemec, Casey – Bratt, J. Hughes, Meier – Mercer, Hischier, Tatar – Noesen, Haula, Cotter – Bastian, Lazar, MacDermid. Trenér: Keefe.

Buffalo: Levi – Jokiharju, Dahlin, Power, Byram, Clifton, Samuelsson – Tuch, Thompson, Peterka – Quinn, Cozens, Kulich – Greenway, McLeod, Zucker – Lafferty, Krebs, Malenstyn. Trenér: Ruff.

Podíl.