Aktualizace: 25.05.2024 12:51

Praha – Čeští hokejisté nastoupí do dnešního semifinále mistrovství světa v Praze proti Švédsku bez Jakuba Fleka. Jednatřicetiletý útočník odehrál všech sedm utkání v základní skupině, ale kvůli nemoci byl nucen vynechat již čtvrtfinálový souboj s USA. Jak řekl novinářům asistent trenéra Jiří Kalous, sestava by měla být podobná jako při vítězném duelu s Američany (1:0). Bitva o postup do finále začne ve 14:20.

„Jakub Flek bohužel hrát nebude,“ potvrdil Kalous. Na křídle čtvrtého útoku s centrem Davidem Tomáškem a Ondřejem Beránkem na druhém křídle by tak měl opět dostat prostor Matěj Stránský. „Směřuje to k tomu, že ta sestava bude podobná, jestli se do začátku zápasu nic nestane. Teď už změny nejsou v plánu,“ dodal Kalous.

Švédové se zatím na šampionátu prezentovali výbornými výkony. Až dosud hráli v Ostravě, kde vyhráli včetně čtvrtfinále s Finy všech osm utkání, inkasovali jen deset branek a bez úhony přečkali všech 17 oslabení. „Mají velmi dobře poskládanou obranu, ale to platí i o útoku. Jsme si toho vědomi, že mají velmi silný, hvězdný tým a jedním z hlavních jejich prvků je nátlaková hra v útočném pásmu. My se ale soustředíme jako vždy na sebe,“ uvedl Kalous.

Švédové plánovali před semifinále co nejvíce clonit před gólmanem Lukášem Dostálem, který byl s Američany bezchybný. „Věřím, že jsme na to dobře připraveni. Když jsme v pátek dělali mítink na Švédy, byl to jeden z jejich hlavních prvků hry – atak třímetrového prostoru před brankou. Jsou velmi agresivní do branky i v osobních soubojích,“ vyzdvihl Kalous.

Národní tým si chce ale zachovat svou tvář. „Budeme chtít hrát svoji hru. Co se týče systémových prvků, kladli jsme důraz na to, jak můžeme Švédy nachytat. Abychom byli schopni přejít přes jejich výborný agresivní forčekink v útočném pásmu. Mají velmi dobře zorganizované střední i obranné pásmo, jsou tam ale věci, které se dají využít v náš prospěch. Doufám, že se nám to povede,“ přál si Kalous.

Ranní rozbruslení Češi zrušili. „V pátek večer jsme měli mítink na Švédy a splnili jsme si vše, co jsme chtěli a potřebovali, aby si v sobotu vzhledem k času utkání mohli kluci uzpůsobit program podle sebe a měli v maximální míře co největší komfort. Souvisí to i s jídlem – mají od rána až do přesunu na stadion k dispozici brunch,“ vysvětlil Kalous.

Poslední vzájemné měření sil Čechů se Švédy na MS vyhráli před dvěma lety na šampionátu v Tampere v základní skupině Seveřané 5:3. V této sezoně mají za sebou oba týmy čtyři duely v rámci série Euro Hockey Tour. Na Karjale, která byla prvním turnajem Rulíka ve funkci šéfa reprezentační střídačky, vyhráli Češi 5:2, pak už ale počítali jen porážky. Na Švýcarských hrách 3:5, na Švédských hrách 1:4 a na Českých hrách v Brně při generálce na šampionát 0:2. Švédsko sérii EHT jasně vyhrálo.

Pravděpodobná sestava Česka: Dostál – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček – Pastrňák, Zacha, Palát – Nečas, Kämpf, D. Kubalík – O. Kaše, L. Sedlák, Červenka – M. Stránský, Tomášek, O. Beránek.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.