Aktual.: 20.09.2024 20:05

Plzeň – Hokejisté Litvínova zvítězili ve 2. kole extraligy na ledě Plzně 3:1 a připsali si druhou tříbodovou výhru v sezoně. Severočeši o ní rozhodli již v první třetině, ve které padly všechny branky. Verva vedla 2:0, domácí snížili, ale na rychlou gólovou odpověď Ondřeje Kašeho z 19. minuty už nezareagovali.

Po úvodní opatrné pasáži využili hosté zmatků v plzeňském obranném pásmu a v 5. minutě otevřel Jurčík tečí McIsaacovy střely z levého kruhu skóre. Domácí se nepoučili a o dvě minuty později se nekrytý Pekař natlačil před branku a překonal gólmana Hrenáka podruhé.

Indiáni se poté neprosadili ani v početní výhodě a lépe kombinující hráči Vervy je do šancí nepouštěli. Až díky technickému přestupku hostů v závěru třetiny domácí snížili na 1:2. V přesilové hře připravil Archambault gól pro Lalancetta. Jenže pouhých 10 sekund na to už rychlou akci po pravém křídle zakončil tvrdou střelou pod horní tyč Ondřej Kaše a vrátil Severočechům dvougólový náskok.

Do prostřední části vstoupili domácí s novým gólmanem Malíkem a především aktivněji směrem dopředu. Ve 28. minutě v největší šanci během početní výhody Söderlund prováhal ideální moment pro zakončení a vzápětí na druhé straně ve vlastním oslabení nezvládnul samostatný únik Pekař.

Indiáni otevřeli hru, jenže hosté hrozili z brejků. Ve 35. minutě Hlava v dobré pozici pálil vedle. Nervózně hrající domácí promarnili další přesilovku a pozorně chytajícího Tomka neprostřelil před druhou sirénou zblízka ani nikým neatakovaný Urban.

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky hosté přečkali i vyloučení nové posily Hrádka, když naopak agilní Ondřej Kaše protáhl Malíka po krásné individuální akci. Hráči Vervy aktivním pojetím kontrolovali hru. V 52. minutě Hlava tváří v tvář Malíkovi neuspěl a za chvíli na druhé straně tvrdá střela Zámorského orazítkovala brankovou konstrukci.

Při závěrečném téměř tříminutovém plzeňském pokusu bez brankáře se ještě Tomek skvěle stačil přesunout proti voleji Söderlunda, ale hosté si výhru pohlídali.

HC Škoda Plzeň – HC Verva Litvínov 1:3 (1:3, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 19. Lalancette (Archambault) – 5. Jurčík (McIsaac, Jícha), 7. Pekař (Czuczman, Hlava), 19. O. Kaše. Rozhodčí: Pražák, Květoň – Brejcha, Zíka. Vyloučení: 2:6, navíc Holešinský – Gut 5 min. Využití: 1:0. Diváci: 5457.

Plzeň: Hrenák (21. Malík) – Zámorský, Malák, Merežko, Rubins, Kvasnička, Skok, Dujsík – Archambault, Lalancette, Söderlund – Holešinský, Simon, Schleiss – Rohlík, Urban, Klepiš – Matýs, Mertl, Hauser. Trenér: Jandač.

Litvínov: M. Tomek – D. Zeman, Czuczman, McIsaac, Zile, Polášek, Hrádek, Baláž – Sandberg, M. Sukeľ, Koblasa – O. Kaše, D. Kaše, Hlava – Pekař, Gut, Maštalířský – Havelka, Jícha, Jurčík. Trenér: Mlejnek.

Podíl.