Aktual.: 1.10.2024 20:30

Hradec Králové – Hokejisté Hradce Králové si v 7. kole připsali teprve druhé vítězství v novém ročníku extraligy. Zdolali Plzeň i díky třem gólům obránců 4:0 a na domácím ledě uspěli podruhé za sebou. Slovenský gólman Stanislav Škorvánek vychytal své první čisté konto v české nejvyšší soutěži a Východočeši se odlepili z poslední příčky tabulky.

Plzeň po dvou výhrách v řadě nastoupila s vyčkávací taktikou, domácí se však od Pavlíkovy dorážky po minutě hry marně probíjeli soupeřovou defenzivou a čekali na šance. Protrápili se i první přesilovkou, přesto v závěru úvodní třetiny dvakrát udeřili zásluhou obránců. Kalina z druhé vlny využil přečíslení po nahrávce Dmowského a čtyři sekundy před sirénou se Pláněk opřel do křižné nabídky Šťastného.

Kritickou pasáž Indiánů neukončila ani přestávka, jen 23 sekund po návratu do hry totiž inkasovali i z Jerglovy dorážky. Hradecký útočník zaznamenal svůj dvoustý bod v extralize. Hosté vyslali na branku do poloviny utkání pouhých šest střel.

Příliš je neoživily ani dvě početní výhody, v té druhé mohl naopak udeřit Pavlík a Hrenák chvíli předtím zakročil i proti volnému McCormackovi. Snad jen po chybné Perretově rozehrávce bylo hráčům Mountfieldu horko, Škorvánek přesto dál držel neprůstřelnost.

Sympatické gesto fair play předvedl plzeňský útočník Lalancette, jenž při prvním návratu na led svého bývalého klubu odvolal trest pro Perreta. I díky tomu Mountfield ve 47. minutě přidal čtvrtý gól a třetí od obránce, když z dálky přesně vypálil do rohu branky Freibergs. Hokejisté Škody měli ve třetí třetině nejblíž k odmazání nuly na kontě vstřelených branek, uvolněného soupeře přestříleli, ale na Škorvánka si nepřišli Hauser či Lev. Slovenský brankář tak zaznamenal nejen své první vítězství v české extralize, ale rovnou i první čisté konto.

Mountfield Hradec Králové – HC Škoda Plzeň 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 18. Kalina (Dmowski, McCormack), 20. Pláněk (Šťastný), 21. Jergl (Tamáši, Perret), 47. Freibergs (Miškář). Rozhodčí: Jeřábek, Obadal – Ondráček, Thuma. Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 3332.

Hradec Králové: Škorvánek – Blain, Freibergs, McCormack, Kalina, Pláněk, T. Pavelka, Mudrák – Jergl, Tamáši, Perret – Šťastný, Miškář, R. Pavlík – Estephan, Batna, Dmowski – Pour, Štohanzl, A. Novotný – M. Chalupa. Trenér: T. Martinec.

Plzeň: Hrenák – Zámorský, Rubins, Merežko, Malák, Dujsík, Kvasnička, Piskáček – Lev, Lalancette, Söderlund – Holešinský, Mertl, Matýs – Schleiss, Klepiš, D. Simon – Hauser, T. Urban, Šiler. Trenér: Jandač.

Podíl.