Praha – Hokejisté Hradce Králové budou v úterním 16. kole extraligy usilovat o prodloužení vítězné série šesti utkání, v nichž dokázali naplno bodovat. Představí se na ledě Liberce, jemuž se naopak vůbec nedaří. Vedoucí Pardubice se pokusí natáhnout šňůru deseti zápasů, v nichž bodovaly, v aréně Českých Budějovic. Dynamo vede o šest bodů před Spartou a Litvínovem. Pražany čeká zápas v Karlových Varech, Severočechy přivítá Kladno, které vyšlo za poslední tři starty bodově naprázdno.

Bílí Tygři v neděli propadli v Ostravě, Vítkovicím podlehli 0:7. „Z naší strany to byl ostudný výkon,“ řekl kouč Filip Pešán. „Prohry se stávají, ale musí to být po nějakém výkonu. Ten tam vůbec nebyl a opravdu jsem se styděl. S extraligou to nemělo nic společného,“ přiznal pro klubový web útočník Jaroslav Vlach.

V tabulce jsou Liberečtí po šesti porážkách z posledních sedmi utkání předposlední jen o tři body před Plzní. „Není čas na to mít hlavy dole. Řešíme to každý den, není nám to jedno, ale důležité je to přenést na led a ne se o tom jenom bavit. Do příště zkrátka musíme všechno změnit a být úplně jiný tým,“ dodal Vlach.

Královéhradečtí představují mimořádně silného soka. Na sérii pěti domácích výher navázali naposledy v Brně (3:2) a na šestý pokus venku poprvé v sezoně bodovali. Vyskočili až na 4. místo za Pardubice, Spartu a Litvínov. „Máme v týmu velkou sílu, Jsme pokorní a víme, že nemáme žádné velké hvězdy. Je tady skvělá parta a v tom je naše síla. Jsme rodina,“ uvedl útočník Radovan Pavlík.

Hokejisté Českých Budějovic přivítají hlavního favorita na titul povzbuzení výhrou nad úřadujícím šampionem Třincem (5:2). Motor poprvé v ročníku slavil druhé vítězství po sobě. „Odehráli skvělý zápas, ve kterém tým makal,“ pochvaloval si zkušený útočník Tomáš Zohorna, čerstvá posila z Pardubic. „Výkon jde nahoru, ale musíme dál pracovat,“ doplnil kouč Ladislav Čihák.

Pardubice vyhrály poslední tři zápasy s plným bodovým ziskem a jen dvakrát za tu dobu inkasovali. „Ještě je ale co dolaďovat,“ připustil zkušený útočník Robert Kousal. „Schází taková větší přímočarost do brány. Chceme být moc dokonalí, ale ta dokonalost přijde s tím, až nám tam góly začnou padat,“ řekl trenér Václav Baďouček.

Brzký návrat do bývalého působiště prožije útočník Jáchym Kondelík, jenž putoval na východ Čech za Zohornu a 22. září přispěl nahrávkou k demolici Dynama na jihu Čech (6:1) v prvním vzájemném duelu ročníku. „Zrovna to tak vyšlo, ale mně se v Budějovicích hraje dobře. Těším se tam, i na kluky, se kterými jsem odehrál rok a půl,“ uvedl Kondelík.

Karlovy Vary se pokusí podruhé zaskočit Spartu, na jejímž ledě zvítězily v úvodu sezony 2:1. Západočeši sice poslední tři zápasy bodovali, ale o plný zisk usilovali pětkrát po sobě marně. „Sbíráme teď každý bod, abychom získali sebevědomí a postupně stoupali,“ uvedl asistent David Moravec.

Pražané v uplynulých třech duelech ztratili jediný bod. Přesto cítí, že v jejich výkonech jsou rezervy. „Je v hodně věcech co zlepšit,“ uvedl po poslední výhře nad Kladnem (5:2) útočník Pavel Kousal. „Bylo samozřejmě hodně věcí, které se nám nelíbily. Ale dobré mužstvo vyhraje i takové zápasy,“ poznamenal kouč Pavel Gross.

Rytíři během velmi dobrého vstupu do sezony neprohráli z 12 startů ani jednou dvakrát po sobě. V úterý proti Litvínovu se však budou snažit odmítnout čtvrtý zápas v řadě bez bodu. „V úterý musíme jít do zápasu s čistou hlavou. Myslím, že není důvod k nějaké panice. Musíme se zase zlepšit,“ nabádal útočník Jaromír Pytlík.

Litvínovští nejsou ani zdaleka tak přesvědčiví jako na startu ročníku a vyhráli jen dvakrát z posledních osmi zápasů, ale v neděli si spravili chuť demolicí Plzně (6:0). „Poslední zápasy nám to trochu nešlo, nehráli jsme ideálně a tým potřeboval góly. Podařilo se a věřím, že nás to povzbudí i do dalších utkání,“ řekl kapitán Matúš Sukeľ.

Kometa se pokusí odčinit poslední neúspěch s Hradcem Králové proti Třinci. „Na našem výkonu mi chyběl pohyb od první minuty, neměli jsme takový, na který jsme zvyklí,“ vyčítal kouč Kamil Pokorný.

Oceláři se trápí a po zisku pouhých tří bodů z posledních šesti startů jsou jen pět bodů ode dna tabulky. „Výkon nebyl adekvátní tomu, abychom získali body,“ řekl asistent trenéra Jiří Raszka po porážce v Českých Budějovicích. „Nedokážeme se podřídit týmu, každý si na ledě dělá, co chce. Jestli takhle budeme hrát dál, nemáme šanci na úspěch. Musíme si to srovnat v hlavách,“ přitakal útočník Andrej Nestrašil.

Ve zbývajících dvou utkání poslední Plzeň přivítá Mladou Boleslav, která je pátá, ale za poslední tři starty dosáhla na bod. Olomouc střídá výhry s porážkami. Doma však za posledních pět kol neztratili Hanáci ani bod. Dalším soupeřem budou Vítkovice, které v minulých dvou venkovních zápasech inkasovali 14 gólů, ale náladu si zvedly dvěma domácími triumfy.

Statistické údaje před zápasy 16. kola hokejové extraligy

HC Energie Karlovy Vary (9.) – HC Sparta Praha (2.).

Začátek zápasu: 17:30.

Vzájemný zápas v této sezoně: 2:1.

Nejproduktivnější hráči: Ondřej Beránek 16 zápasů/15 bodů (11 branek + 4 asistence) – Kryštof Hrabík, Tomáš Hyka oba 15/12 (6+6).

Statistiky brankářů: Dominik Frodl průměr 2,75 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 90,62 procenta, Petr Hamalčík 1,50 a 94,74, Vladislav Habal 1,80 a 92,50 – Josef Kořenář 1,34, 93,47 a čtyřikrát udržel čisté konto, Tomáš Volevecký 5,00 a 88,37.

Zajímavosti:

– Karlovy Vary třikrát za sebou bodovaly a z toho dvakrát vyhrály, ale na plný zisk čekají pět zápasů.

– Energie doma bodovala čtyřikrát za sebou a z toho třikrát zvítězila.

– Sparta vyhrála třikrát za sebou a ztratila jediný bod.

– Pražané venku bodovali čtyřikrát za sebou a z toho třikrát vyhráli. S 18 body z 10 zápasů mimo svůj led jsou nejlepším týmem extraligy.

– Karlovy Vary porazily Spartu třikrát za sebou a neztratily ani bod. Pražané vyhráli jediný z posledních pěti vzájemných duelů.

– Slovenský útočník Dávid Gríger z Karlových Varů může odehrát 400. zápas v české nejvyšší soutěži.

– Útočník Roman Horák ze Sparty může dosáhnout na hranici 200 bodů v extralize. Dosud jich má na kontě z 275 utkání 199 za 81 branek a 118 asistencí.

– Kapitán Karlových Varů Jiří Černoch se může vrátit do sestavy po odpykání jednozápasové trestu za faul na útočníka Martina Beránka z Českých Budějovic.

Banes Motor České Budějovice (12.) – HC Dynamo Pardubice (1.).

Začátek zápasu: 17:30.

Vzájemný zápas v této sezoně: 6:1.

Nejproduktivnější hráči: Milan Gulaš 14/11 (6+5) – Martin Kaut 16/15 (9+6).

Statistiky brankářů: Milan Klouček 2,18, 92,36 procenta a dvakrát udržel čisté konto, Jan Strmeň 1,63 a 92,63 – Tomáš Vomáčka 1,76 a 92,94, Roman Will 2,02, 92,24 a dvakrát udržel čisté konto.

Zajímavosti:

– České Budějovice vyhrály tři z posledních čtyř zápasů.

– Motor doma vyhrál třikrát za sebou a neztratil ani bod.

– Pardubice bodovaly desetkrát v řadě a sedmkrát z toho vyhrály.

– Dynamo venku bodovalo pětkrát za sebou, ale jen dvakrát z toho vyhrálo.

– Pardubice vyhrály sedm z posledních devíti vzájemných zápasů.

– Kanadský obránce Will Reilly se může vrátit do sestavy Českých Budějovic po jednozápasové disciplinárním trestu za faul na útočníka Vojtěcha Čihaře z Karlových Varů.

HC Škoda Plzeň (14.) – BK Mladá Boleslav (5.).

Začátek: 17:30.

Vzájemný zápas v této sezoně: 1:2 v prodl.

Nejproduktivnější hráči: Petr Zámorský 15/6 (2+4) – Dominik Lakatoš 14/10 (3+7).

Statistiky brankářů: Nick Malík 2,89 a 90,20, Dávid Hrenák 4,25 a 84,68 – Dominik Furch 1,87, 92,23 a jednou udržel čisté konto, Jan Růžička 3,71 a 87,06.

Zajímavosti:

– Plzeň prohrála osm z posledních devíti zápasů.

– Škoda doma zvítězila ve dvou z uplynulých tří duelů.

– Mladá Boleslav prohrála třikrát za sebou a získala jediný bod.

– Bruslařský klub venku prohrály tři z posledních čtyř duelů.

– Plzeň ve vzájemných soubojích po sérii tří vítězství dvakrát za sebou prohrála.

Rytíři Kladno (10.) – HC Verva Litvínov (3.).

Začátek zápasu: 18:00.

Vzájemný zápas v této sezoně: 2:3.

Nejproduktivnější hráči: Richard Jarůšek 15/15 (5+10) – David Kaše 15/14 (6+8).

Statistiky brankářů: Štěpán Lukeš 2,46 a 92,75, Adam Brízgala 3,09 a 89,55 – Šimon Zajíček 1,86, 94,14 a jednou udržel čisté konto, Matej Tomek 2,40 a 90,70.

Zajímavosti:

– Kladno třikrát za sebou prohrálo a nezískalo ani bod.

– Rytíři doma dvakrát za sebou nebodovali a prohráli tři z posledních čtyř duelů.

– Litvínov vyhrál jen dvě z uplynulých osmi utkání.

– Verva venku čtyřikrát za sebou prohrála a dosáhla jen na dva body.

– Kladno doma porazilo Litvínov šestkrát za sebou a ztratilo jen dva body. Litvínov vyhrál na ledě Rytířů naposledy 20. ledna 2020 po výsledku 5:3.

– Obránce Petr Šenkeřík z Kladna může nastoupit ke 400. utkání v extralize.

– Do sestavy Kladna se může po odpykání dvouzápasového disciplinárního trestu za faul na Filipa Suchého z Mladé Boleslavi vrátit útočník Antonín Melka.

HC Olomouc (8.) – HC Vítkovice Ridera (6.).

Začátek zápasu: 18:00.

Vzájemný zápas v této sezoně: 1:7.

Nejproduktivnější hráči: Petr Fridrich 14/10 (5+5) – Jindřich Abdul 13/20 (7+13).

Statistiky brankářů: Matěj Machovský 1,92, 93,07 a jednou udržel čisté konto, Jakub Sedláček 4,67 a 85,71 – Lukáš Pařík 2,58, 92,77 a jednou udržel čisté konto, Lukáš Klimeš 3,32 a 91,06.

Zajímavosti:

– Olomouc prohrála tři z posledních pěti zápasů.

– Hanáci doma zvítězili pětkrát za sebou a neztratili ani bod.

– Vítkovice po sérii tří porážek dvakrát za sebou naplno bodovaly.

– Ostravané venku prohráli tři z posledních čtyř duelů.

– Vítkovice bodovaly ve vzájemných soubojích jedenáctkrát za sebou a z toho devětkrát vyhrály.

– Trenér Vítkovic David Bruk oslaví ve středu 56. narozeniny.

Bílí Tygři Liberec (13.) – Mountfield Hradec Králové (4.).

Začátek zápasu: 18:00.

Vzájemný zápas v této sezoně: 4:3 po sam. nájezdech.

Nejproduktivnější hráči: Martin Faško-Rudáš 14/11 (5+6) – Jordann Perret 16/12 (6+6).

Statistiky brankářů: Petr Kváča 2,86 a 91,45, Daniel Král 3,46 a 87,63 – Stanislav Škorvánek 1,95, 91,46 a třikrát udržel čisté konto, Filip Novotný 2,32 a 90,71.

Zajímavosti:

– Liberec dvakrát za sebou nebodoval a prohrál šest z posledních sedmi zápasů.

– Bílí Tygři doma vyhráli jen dva ze sedmi duelů v tomto ročníku.

– Hradec Králové zvítězil šestkrát za sebou a neztratil ani bod.

– Mountfield venku po úvodních pěti utkáních bez bodu vyhrál naposledy v Brně nad Kometou 3:2.

– Liberec bodoval ve vzájemných zápasech čtyřikrát za sebou a z toho dvakrát zvítězil.

– Útočník Jaroslav Vlach z Liberce může sehrát 600. zápas v extralize.

– Forvard Patrik Miškář z Hradce Králové může nastoupit k 200. utkání v extralize.

HC Kometa Brno (7.) – HC Oceláři Třinec (11.).

Začátek zápasu: 18:00.

Vzájemný zápas v této sezoně: 2:1 po sam. nájezdech.

Nejproduktivnější hráči: Kristián Pospíšil 15/11 (0+11) – Libor Hudáček 14/10 (4+6).

Statistiky brankářů: Michal Postava 2,20, 92,33 a jednou udržel čisté konto, Gašper Krošelj 2,68 a 89,33 – Ondřej Kacetl 1,92, 92,64 a jednou udržel čisté konto, Marek Mazanec 2,76 a 90,22.

Zajímavosti:

– Kometa prohrála jen dva z posledních sedmi zápasů

– Brňané doma po sérii pěti výher v neděli podlehli Hradci Králové 2:3.

– Mistrovský Třinec prohrál pět z uplynulých šesti duelů a na plný bodový zisk čeká sedm utkání.

– Oceláři venku prohráli všech sedm utkání v této sezoně a získali jen dva body.

– Třinec bodoval s Kometou pětkrát za sebou a z toho třikrát vyhrál.

– Slovenský útočník Libor Hudáček z Třince může dosáhnout na metu 100 gólů a 200 bodů v české extralize. Dosud má ně kontě z 250 utkání 99 branek a 199 bodů.

Podíl.
Exit mobile version